MEDEMBLIK – De bloeiperiode van de reuzenberenklauw is bezig. Deze plant kan ernstige huidirritatie veroorzaken. Lees hoe u de plant herkent, wat u moet doen na aanraking en wat er gedaan wordt om de plant te bestrijden.
Ook in de Noordkop groeit de reuzenberenklauw. Deze plant kan brandwonden en blaren veroorzaken als u in aanraking komt met het sap of de brandharen. De reuzenberenklauw groeit langs oevers, bermen, spoorlijnen, bosranden en parkranden. Op plekken waar vochtige en voedselrijke grond is.
Zo ziet de reuzenberenklauw eruit
De reuzenberenklauw heeft bladeren tot anderhalve meter groot en een bloemstengel die 3 tot 5 meter hoog kan worden. De plant krijgt witte bloemen die verspreid staan in een aantal grote bloemschermen van meer dan 20 cm. De bloeitijd is van juli tot oktober.
Er zijn ook planten die op de reuzenberenklauw lijken, maar niet of veel minder gevaarlijk zijn. Zoals de gewone Berenklauw, Fluitenkruid en Engelwortel.
Bestrijding in woongebieden
De gemeente bestrijdt reuzenberenklauwen in het openbare groen bij speelplaatsen of in woongebieden. De gemeente probeert te voorkomen dat de plant gaat bloeien en zaaien door de planten uit te steken. Ziet u zelf een reuzenberenklauw? Maak dan een melding bij de gemeente via bijvoorbeeld de Fixi-app, deze zorgen er dan voor dat de plant wordt weggehaald
Bij aanraking: wassen en zon vermijden
Bent u in aanraking gekomen met het sap of de brandharen van een reuzenberenklauw? Was de plek dan zo snel mogelijk met koud water en zeep. Blijf daarna enkele dagen uit de zon.
Meer informatie over de reuzenberenklauw
Wilt u meer uitgebreide informatie lezen over hoe u de reuzenberenklauw herkent? En wat u kunt doen om brandwonden van de plant te voorkomen? Kijk op de website van het NVWA