Dijklander Ziekenhuis start met thuismeetapp voor IBD-patiënt

HOORN – IBD-patiënten die onder behandeling zijn van het Dijklander Ziekenhuis hoeven met ingang van 1 april 2024 minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Dankzij de Luscii-app kan deze groep patiënten op afstand door het ziekenhuis begeleid worden. Zo’n 400 tot 600 patiënten komen hiervoor in aanmerking.

IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, een chronische darmontstekingsziekte. De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn de twee meest voorkomende vormen van IBD. Gemiddeld worden patiënten 1 tot 4 keer per jaar gecontroleerd door het ziekenhuis. Dan wordt onder meer de ontsteking in de ontlasting gemeten. Daarnaast wordt de algehele gezondheid besproken. Straks kan dat via de thuismeetapp van Luscii.

Meer regie “Dankzij deze app krijgen patiënten meer regie over hun eigen zorgproces,” zegt verpleegkundig specialist Laura Schooneman-de Boer. “Via de app kan de patiënt vragen beantwoorden over het ziektebeloop, zodat wij als ziekenhuis kunnen zien hoe het met de patiënt gaat. Ook doet de patiënt zelf metingen thuis, die hij invoert in de app. Dit scheelt een onnodig bezoek aan het ziekenhuis. En patiënten hoeven niet de hele dag op een telefoontje van het ziekenhuis te wachten, om de uitslagen en het behandelplan te bespreken.”

Verdwijnt het persoonlijke contact met de patiënt door deze app? “Zeker niet,” zegt Schooneman-de Boer. “Via de app kunnen patiënten nog steeds heel laagdrempelig contact met ons zoeken. En ook telefonisch staan wij gewoon voor onze patiënten klaar. Patiënten die niet voor het gebruik van de app in aanmerking komen – bijvoorbeeld vanwege beperkte digitale vaardigheden – blijven op de gebruikelijk wijze onder controle.”





















De app wordt nu bij wijze van pilot voor een jaar in gebruik genomen. Onder meer het OLVG en het Jeroen Bosch Ziekenhuis werken al met deze app.

Passende zorg

Om de groeiende vraag naar zorg aan te kunnen, werkt het Dijklander Ziekenhuis aan een aantal ambities, waaronder passende zorg. Passende zorg is gericht op gezondheid, gezondheidsbevordering en kwaliteit van leven. Samen met de patiënt beslissen we welke behandeling het beste aansluit bij diens persoonlijke situatie en wensen.

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl