Kinderen krijgen over het algemeen milde klachten bij een infectie met het coronavirus. Als zij bepaalde ziektes hebben is het absolute risico op ziekenhuis- en ic-opname nog altijd laag, maar vergeleken met gezonde leeftijdgenoten wel hoger. Dit blijkt uit verschillende nationale en internationale studies. Ook zijn er aanwijzingen dat kinderen met onderliggende aandoeningen een grotere kans hebben op het Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C). Dit is een specifieke complicatie van het coronavirus waarbij een ontstekingsreactie van de organen optreedt. Ten slotte benoemt de Gezondheidsraad in het advies dat kinderen ook langdurige klachten kunnen ontwikkelen na een coronabesmetting (Long COVID).
Uitnodiging door kinderarts, prik bij de GGD
Kinderartsen nodigen de kinderen van 5 tot en met 11 jaar voor wie de coronavaccinatie nu wordt aangeraden uit. De GGD is gevraagd het prikken te verzorgen op de GGD-vaccinatielocaties. De verwachting is dat de vaccinaties vanaf 20 december kunnen starten, wanneer de eerste 42.000 vaccins uiterlijk op woensdag 15 december geleverd worden.
Aangepaste dosering van het Pfizer-vaccin
Een aangepaste dosering van het Pfizer-vaccin is door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) veilig en geschikt verklaard voor jonge kinderen. Ook de Gezondheidsraad beoordeelt dat deze vaccins voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar goed werken en voldoende veilig zijn. De verwachting is dat het vaccin hen net zo goed beschermt tegen ziekte als volwassenen. Dat geldt ook voor kinderen met een onderliggende aandoening.
Bijwerkingen
De bijwerkingen van de coronavaccinatie bij kinderen zijn volgens de Gezondheidsraad mild tot matig. Bijwerkingen worden net als bij andere leeftijdsgroepen vaker gezien na de tweede dosis. Over grootschalige vervolgonderzoeken bij jonge kinderen zijn nog geen gegevens bekend. Dat betekent dat er nog geen uitspraken gedaan kunnen worden over eventuele zeldzame bijwerkingen die bij jongvolwassenen (onder de 30 jaar) zijn gesignaleerd, zoals myocarditis en pericarditis. Wel is duidelijk dat voor kinderen de kans op myocarditis en pericarditis maar ook op bijvoorbeeld MIS-C veel groter is bij het doormaken van een corona-infectie dan als een bijwerking van vaccinatie.
De Gezondheidsraad brengt uiterlijk half december ook een advies uit over de coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder medisch hoog risico. In dit advies nemen zij de ringvaccinatie van kinderen die in isolement leven doordat een huisgenoot of familielid een ernstige afweerstoornis heeft, mee.