CombiVliet en Agro Care willen fuseren

AGRIPORT – Agro Care en CombiVliet hebben aangekondigd te gaan fuseren, met het voorbehoud dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de plannen goedkeurt. Het wordt de grootste krachtenbundeling van tomatenkwekerijen in Nederland, die doorgaat onder de naam Agro Care. Opgeteld gaat het areaal van de twee partners richting de 500 hectare. De twee bedrijven fuseren met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Na de goedkeuring wordt het fusietraject de komende maanden in gang gezet.

Op de foto: Links Kees van Veen (Agro Care en rechts Roy van Vliet (CombiVliet)

Nu al behoren de twee ondernemingen tot de grootste en modernste tomatenteeltbedrijven in de wereld. Sinds 2018 werd voorzichtig gekeken naar opties voor een intensievere samenwerking. Kees van Veen, ceo Agro Care: ‘De meeste bedrijven die groter worden, doen het om mee te groeien met hun klanten en met de vraag naar verduurzaming. De opdracht om te verduurzamen is niet alleen ingegeven vanuit de markt, die leggen we ook onszelf op om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. Wanneer je groter bent, kun je dit beter faciliteren en financieren dan wanneer we het allebei individueel gaan doen.’

Agro Care heeft al een grote naamsbekendheid in de wereld. Vandaar dat we niet gekozen hebben voor een compleet nieuwe naam

Roy van Vliet, Ceo CombiVliet

Aan de vooravond van het 25-jarig jubileum, in 2022, kondigde Agro Care al aan dat het areaal weleens richting duizend hectare zou kunnen gaan. ‘Vooral door samen te werken. Die duizend hectare hoeven we echt niet allemaal zelf te bouwen. En het hoeft ook niet alleen in Nederland te zijn’, zei Kees van Veen bij die gelegenheid. In 2020 stapte investeringsmaatschappij NPM Capital bij Agro Care aan boord. ‘Zij hebben de kennis en kunde om bedrijven te laten groeien en renderen. Van die kennis maken wij graag gebruik.’ Met de samenbundeling zijn de twee fusiepartners nagenoeg op de helft van het voorspelde areaal.

Ceo wordt Kees van Veen, mede-grondlegger van Agro Care, die verantwoordelijk wordt voor alle landen en deelnemingen. Managing director Nederland wordt Roy van Vliet, die twee jaar terug zijn vader Theo opvolgde bij CombiVliet. Philip van Antwerpen, ook Agro Care-oprichter, blijft als managing director Tunesië verantwoordelijk voor de twee teeltlocaties in het Noord-Afrikaanse land. Door de fusie verdwijnt de familienaam CombiVliet logischerwijs als bedrijfsnaam.

Gezamenlijk hoofdkantoor

Doel van de krachtenbundeling is ook het versterken van de operatie. De individuele vestigingen zullen steeds meer kennis en kunde gaan uitwisselen en meer gaan samenwerken. Roy van Vliet: ‘We zullen nog meer met elkaar afstemmen en elkaar opzoeken. De stafdiensten worden samengevoegd tot één afdeling. We hebben in de toekomst een gezamenlijk hoofdkantoor voor ogen. Hoe meer we samen doen, hoe meer we ook de behoefte krijgen om op één locatie te zitten.’ Ook op het gebied van werkgeverschap zien de twee partners voordelen. ‘Binnen een groot en groeiend bedrijf ontstaan meer kansen en uitdagingen voor ambitieuze medewerkers en ben je aantrekkelijker voor talent.

Het is nu wachten op de fiat van het ACM.