Steeds vaker lees je berichten over bedrijven/ZZP’ers die torenhoge facturen sturen voor een paar minuten werk, vooral de loodgieters spelen hier een hoofdrol in. 2500 euro om een riool te ontstoppen, 1000 euro voor een klusje van 15 minuten, Een lekkende kraan repareren 500 euro en zo zijn er nog tientallen voorbeelden van hoe malafide ondernemers/zzp’ers, mensen proberen op te lichten. Google heeft afgelopen week al besloten om advertenties van loodgieters bedrijven nog langer toe te staan op hun platform om zo de consument te beschermen tegen de toenemende fraude.
Techniek Nederland waarschuwt ook al maanden dat mensen vooraf een prijsopgave moeten laten doen en deze op papier moeten vastleggen en als er meerwerk is dan eerst een offerte moeten laten maken. Maar vooral ook vooraf kijken of het bedrijf lid is van UNETO-VNI of van de KvINL (Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland). Enkel bonafide bedrijven zijn hierbij aangesloten.
De rechtspraak krijgt ook steeds meer te maken met zaken waarbij malafide loodgietersbedrijven voor de rechter moeten komen vanwege oplichtingspraktijken waarbij bedreigingen om toch te betalen vaak een onderdeel van is.
Malafide loodgieters, maar ook malafide elektriciens en malafide slotenmakers, zijn vaak aangesloten bij zogenoemde leadbedrijven. Deze tussenbedrijven kopen advertentieruimte in bij Google, waardoor ze hoog in de zoekresultaten komen. Wanneer je zo’n bedrijf inschakelt, zorgen zij dat er een aangesloten loodgieter naar je toekomt. De kosten voor deze bemiddeling worden aan jou doorberekend.
Vervolgens is het aan de loodgieter om te bepalen hoeveel je moet betalen voor de klus. Om er zeker van te zijn dat je niet onder de uiteindelijke prijs uit komt, vragen ze je een werkbon te tekenen. Hierop staan nog geen prijzen: deze worden pas achteraf ingevuld en kunnen oplopen tot honderden euro’s. Tegen de tijd dat je erachter komt dat je bent opgelicht heb je dus al voor de totaalprijs getekend en kom je hier moeilijk onderuit. Wil je er vervolgens wat over zeggen of weiger je te betalen, dan wordt een malafide loodgieter vaak intimiderend of zelfs agressief.
Maar wat nu als je door een malafide loodgieter bent opgelicht?
Wanneer je te maken hebt gehad met een malafide loodgieter, is het verstandig om aangifte te doen. Niet alleen kan de politie hierdoor een dossier opbouwen tegen het bedrijf of tegen de zelfstandige loodgieter, ook helpt het je als je de zaak voor de rechter wilt brengen.
In het verleden zijn er voorbeelden van mensen die succesvol hun torenhoge rekening in de rechtbank hebben aangevochten. Ze hoefden de rekening uiteindelijk niet te betalen. Daarnaast is het ook goed om de malafide loodgieter of het tussenbedrijf te melden bij de Fraudehelpdesk en bij Consuwijzer. Op die manier zorg je dat andere mensen die een loodgieter zoeken niet opgelicht worden.