Als wethouder van de gemeente Medemblik wordt ik vaak aangesproken door inwoners, vrienden en kennissen over allerlei zaken die spelen in de gemeente. Wat ik de laatste tijd wat vaker terugkrijg, is de vraag waarom bepaalde geliefde bomen nou eigenlijk weg moesten.
Vanuit de gemeente halen wij niet zomaar bomen weg. Voor het onderhoud van het openbare groen in de gemeente volgen een plan waarin staat beschreven hoe de gemeente wil omgaan met het groen: het Groenstructuurplan. Heel vrij vertaald wil de gemeente meer groen bereiken door het bestaande groen goed te onderhouden waarbij vooral gelet wordt op kwaliteit en toekomstbestendigheid. Waardevolle en monumentale bomen willen we juist behouden.
Zo hebben we in de stad Medemblik vorig jaar nog de groeiplaatsen van de bomen aan de Nieuwstraat verbeterd. Dit gebeurde door een gespecialiseerd bedrijf dat voedingstoffen onder hoge druk rechtstreeks bij de boomwortels de grond in kon spuiten. Hiermee kunnen deze, voornamelijk Lindebomen, er weer een paar jaar tegenaan.
Sommige bomen zijn echter niet meer gezond, ook al zou je dat op het eerste gezicht misschien niet zeggen. Dat bomen te verzwakt zijn door ouderdom of ziekte is namelijk niet altijd duidelijk zichtbaar. Pas als je goed kijkt, zie je beschadigingen, zwakke plekken of een gebrek aan gezonde bladgroei. Zeker als bomen een gevaar kunnen opleveren voor de omgeving (denk aan zware takken die kunnen vallen) of andere bomen kunnen besmetten, worden ze door ons vervangen door jonge gezonde exemplaren.
Vanuit de gemeente hebben wij gemerkt dat de communicatie naar inwoners over kapvergunningen beter kan. Daarom gaan wij beter uitleggen waarom de vergunning is verleend en welke bomen ervoor terugkomen. Dus mocht je je afvragen waarom bepaalde bomen zijn vervangen, dan heeft dat meestal te maken dat het groen niet sterk genoeg meer was om goed onderhouden te worden.
Kijk hier voor meer informatie over de waardevolle bomenlijst of het aanvragen van een kapvergunning.
Harry Nederpelt,
Wethouder gemeente Medemblik