Column Andrea van Langen: ‘Wat gebeurt er met Nieuwjaar?’

In 2000 waren we bang voor de Millenniumbug. Werken de computers nog wel op 1 januari 2000? Dat bleek gelukkig mee te vallen.

In 2024 gaat er ook iets bijzonders gebeuren de Omgevingswet treedt namelijk in werking. Het doel was ooit om alles eenvoudiger te maken. Daarom werken alle overheden straks samen in één computersysteem. Als dat maar goed gaat zult u denken en dat dacht ik dus ook. En ik ben niet de enige.  Het voorstel dat ik heb ingediend om na de invoering van de Omgevingswet als dat nodig is extra geld en expertise ter beschikking te stellen aan gemeenten om te voorkomen dat bijvoorbeeld de woningbouw of de energietransitie verder vastlopen heeft een meerderheid gehaald in de Eerste Kamer. Ook moet minister Hugo de Jonge gaan praten met mensen uit de praktijk. Want dat wordt vaak  te weinig gedaan als er een nieuwe wet wordt ingevoerd.

De Eerste Kamer is er ook om te controleren of wetten wel goed uitvoerbaar zijn. Een mooi voorbeeld is de regel die volgend jaar ingaat dat je voor het rijden in nieuwe elektrische bussen een groot rijbewijs moet hebben omdat de accu’s de bussen te zwaar maken. Dat betekent in de praktijk nogal wat voor ondernemers. Daarover heb ik vragen gesteld aan minister Harbers. Kan dat niet anders?

Daarnaast heb ik vragen gesteld over de werkzaamheden die van april tot september gaan plaatsvinden aan het viaduct over de A7. Voor mij is het belangrijk om de minister en de andere kamerleden te laten zien hoe afhankelijk wij Noord-Hollanders zijn van die A7. Noord-Holland is in feite een schiereiland én te vragen of we daar niet iets aan moeten doen. Zeker met al die woningbouwplannen. Op korte termijn door de overlast bij het opknappen van het viaduct tot een minimum te beperken en op lange termijn door de verbinding Alkmaar-Zwolle én het OV te verbeteren zodat er een alternatief komt voor het aansluiten in de file.

Andrea van Langen, lid Eerste Kamer BBB