Column Andrea van Langen (vvd): ‘Ozb-verhoging in Medemblik absurd hoog!’

MEDEMBLIK – Door een financiële meevaller kan het gemeentelijk huishoudboekje weer op orde worden gemaakt, zo meldde wethouder Nederpelt recent, maar dat is niet het hele verhaal. In Medemblik gaat, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, het komend jaar de ozb met liefst 30 procent omhoog. De extra opbrengsten die die verhoging oplevert zijn nodig om de tekorten op de begroting, in het bijzonder die op het sociaal domein te dichten.

Andrea Van Langen

Mag je dit een meevaller noemen? De VVD vindt van niet. Een inwoner met een woning van 300.000 euro zal volgend jaar bijna 150 euro meer kwijt zijn aan OZB. En daar blijft het niet bij. Ook het huisvuil wordt voor veel mensen fors duurder door het nieuwe recycle-tarief tel daar nog eens de stijgende kosten van energie en boodschappen bij op en u begrijpt dat de coalitie van CDA, GB, D’66 en Morgen! een forse graai doet in de toch al snel leger wordende portemonnee van de hardwerkende Medemblikker.

VVD: Met de VVD in het College waren er andere keuzes gemaakt. Voor ons heeft de vorige OZB-verhoging van 12,5% al veel pijn gedaan vooral omdat de andere partijen niet hebben gekozen voor een reorganisatie van het Sociaal Domein.

De fractie van de VVD is ervan overtuigd dat Medemblik structureel meer uitgeeft aan Sociale voorzieningen dan de omliggende gemeentes en wil dit onderzocht hebben. Ook vinden wij dat er eerst bezuinigd moet worden voor er wordt gegrepen naar het middel van lastenverhoging. Bij de begrotingsbehandeling zullen wij met een alternatief komen.

Andrea van Langen, VVD