Column Andrea van Langen: ‘Houd het simpel!’

Mijn maidenspeech in de Eerste Kamer was op 10 oktober. Als BBB-woordvoerder voor de wijziging wegenverkeerswet mocht ik mijn mening te geven over de voorgestelde wetswijziging. Een bijzonder moment, het eerste moment als Senator achter het spreekgestoelte in de Eerste Kamer. Je krijgt dan ook de ruimte om iets over jezelf te vertellen. Daarbij heb ik verteld hoe ik in de politiek ben beland, mijn ervaring, de Westfriese mentaliteit en de wens om zaken simpel te houden.

Iets na half 10 in de ochtend was ik aan de beurt. Het voorstel van de minister voor de wijziging van de wegenverkeerswet was een rechtstreeks gevolg van het ongeval met de Stint (een bakfiets om kinderen te vervoeren). Zoals wel vaker gebeurt na een ongeval met grote gevolgen zorgt de wet voor een heleboel nieuwe regels.

Ik stelde twee concrete aanpassingen voor om de wet simpeler te maken. Ten eerste zorg dat de voertuigen waarvoor weinig regels gelden iets breder mogen worden zodat elektrische duofietsen of rolstoelfietsen zo min mogelijk hinder ondervinden van de voorgestelde regels. Ten tweede zorg dat elektrische stepjes gelijk worden gesteld aan elektrische fietsen zodat ze bijvoorbeeld ook onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen en dat er straks niet zoals bij bromfietsen een apart kenteken, een aparte verzekering en een apart rijbewijs nodig is.

In het daaropvolgende debat met minister Harbers kreeg ik de toezegging dat hij behalve met de 4 grote steden ook met plattelandsgemeenten over de wet gaat overleggen. Verder steunde hij de aanpassing van de voertuigbreedte. De stepjes als elektrische fiets te behandelen ging hem echter te ver. De stemming over de wet is deze week. Ik zie ernaar uit om de komende periode flink te snoeien in overbodige regels in deze én andere wetten.

Andrea van Langen, lid Eerste Kamer BBB