BON theater

BON-theater 30 jaar, een mijlpaal om bij stil te blijven staan

MEDEMBLIK – In 2024 is het 30 jaar geleden dat Medemblik een heuse theater kreeg. Het BON-theater vernoemd naar de Bonifaciuskerk waar het als de Culturele Commissie startte en later het Bon-theater werd. Nu bijna 30 jaar later is het Bon-theater niet meer weg te denken in de culturele sector in West-Friesland.

Marjan Doornbosch van het Bon-theater vertelt hoe het Bon-theater lange tijd gevestigd was in de Bonifaciuskerk. “Er is heel veel doe het zelf gedaan in de kerk. Een podium neergezet, truss opgehangen voor licht en geluid, stoelen vernieuwd en als klap op de vuurpijl, gordijnen laten maken die de galm konden dempen in de kerk. Na verloop van tijd kwam de mogelijkheid om te verhuizen naar de Muiter.”

Tekst gaat verder onder de foto

BON-theater verhuisd naar De Muiter

Toen na een paar jaar het BON-theater de kans kreeg om de koude soms kille ruimte van de Bonifaciuskerk om te ruilen voor de verwarmde ruimte van De Muiter stond het bestuur wel voor een dilemma wat te doen. “De sfeer van een kerk is ook wel speciaal. De afwegingen sloegen toch wel door naar de Muiter met goed geluid, verwarming en meer zitplaatsen.” vertelt Marjan Doornbosch

BON-theater dicht door de coronacrisis

En toen kwam daar begin 2020 ineens ’s avonds net voor 20:00 uur het bericht dat alles per direct dicht moest vanwege de coronacrisis die Nederland trof. Maar het bestuur en de vrijwilligers van het BON-theater gingen niet bij de pakken neerzitten en maakten plannen om de theaterzaal te gaan verbouwen. Marjan Doornbosch: “In november 2020 werd de zaal opdracht van de gemeente Medemblik verbouwd en kreeg het theater een heuse tribune. Dat geeft achterin de zaal een goed zicht op de voorstellingen. De foyer is op een andere locatie en veel gezelliger gemaakt dus het team is erg blij met de vooruitgang.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Peter Vreijsen en Annemiek Mandjes de drijvende kracht achter het BON-theater

In al die jaren zijn er veel wisselingen van bestuur en vrijwilligers geweest. Een drijvende kracht is altijd Annemieke Mandjes geweest maar die heeft enig tijd terug het stokje overgedragen aan Peter Vreijsen.

Het team werkt als een geoliede machine en bij elke voorstelling staat iedereen om 13:00 klaar om te beginnen met het licht instellen, het podium op te bouwen, de kleedkamer in te richten, de stoelen klaar te zetten en de plaatsbewijzen te schrijven,” besluit Marjan Doornbosch.

Dus komt eens kijken en reserveer je kaarten via de website van het BON-theater

Loading