MEDEMBLIK – Het bericht dat het Bisdom Haarlem-Amsterdam in de hele provincie parochies gaat opheffen en/of samenvoegen en kerken op termijn gaat sluiten kwam bij de katholieke geloofsgemeenschap keihard aan. Zeker in Zwaagdijk-Oost die uit protest besloten om uit de parochie van Wervershoof te stappen en solo verder te gaan en ook in Wervershoof leek het of er een bom ontplofte. Toen het nieuws uit Haarlem kwam dat de kerk in Wervershoof niet langer gebruikt zou gaan worden en de Martinuskerk in Medemblik de hoofdkerk zou gaan worden waren de rapen helemaal gaar.
Op de foto: De kerk in Onderdijk die op termijn gaat worden verkocht.
Op termijn gaat het Bisdom de onroerende goederen waaronder de kerken die nu niet meer dienst doen als hoofdkerk worden verkocht, daarvoor heeft het Bisdom het 4-sporenbeleid ingevoerd. Hierin staat o.a. wat er met de opbrengst van het onroerend goed gaat gebeuren.
Zo komt er een gematigde heffing vanuit het Solidariteitsfonds van 10% van de opbrengst van de verkoop, dit komt dan ten gunste van de onderlinge solidariteit parochies. Maar ook gaat 3% van de opbrengst van de verkoop naar het bisdom als extra bijdrage in de additionele kosten van de begeleiding van het sluitings- en verkoopproces. 50% van de opbrengst van de verkoop zal naar de parochie zelf gaan maar wel als geoormerkt vermogen, o.a. voor de opbouw van een vermogen om naar de toekomt het pastoraat te kunnen blijven financieren, en tot slot gaat 37% opbrengst van de verkoop naar de meerjaren exploitatie van de parochie.
Lees ook: Bisdom snijdt het hart uit Wervershoof en kiest voor Medemblik als hoofdkerk
Bart Putter, vicaris-generaal van het Bisdom zegt tegen deze website: “In het geval van Wervershoof en Onderdijk geldt dat beide parochies gefuseerd zijn met die van Andijk en Medemblik, tot de nieuwe parochie Titus Brandsma. De opbrengsten blijven overeenkomstig bovenstaande dan binnen die parochie. Mocht de parochie van Titus Brandsma ooit met een andere parochie fuseren dan zal het opgebouwde vermogen daarin meegaan. Parochies worden namelijk nooit opgeheven, maar altijd samengevoegd met een nabijgelegen parochie. Dat betekent dus ook dat het vermogen binnen de parochies blijft, bestemd voor de zorg voor de mensen die binnen die parochies wonen.“
Lees ook: Slagveld onder Katholieke kerken, in oostelijk West-Friesland gaan de meesten sluiten
Met het 4-sporenbeleid wil het bisdom voorkomen dat de verkoopopbrengst van de éne kerk heel snel wordt aangewend voor de verfraaiing of onderhoud van een ander kerkgebouw of zelfs een heel ander project. “Uiteindelijk zijn we als kerk geen kerk van stenen, maar van mensen,” besluit Bart Putter.