Bijstandsechtpaar uit Medemblik handelde via internet en verkocht maaltijden

MEDEMBLIK – Een echtpaar uit Medemblik is dinsdag door de politierechter in Haarlem veroordeeld tot hoge werkstraffen, omdat ze vier jaar lang extra inkomsten hadden met de handel via internet en de verkoop van maaltijden terwijl ze een bijstandsuitkering hadden. De twee kregen werkstraffen tot 240 uur, waarvan een deel voorwaardelijk.

De politie begon een onderzoek na een anonieme tip. Het stel zou via Marktplaats en Facebook schoenen en slippers verhandelen en daarnaast speciale maaltijden aanbieden. Vader A.K.(45) gaf onmiddellijk toe. Volgens hem heeft hij bewust verzwegen dat hij een nieuwe bankrekening had geopend waarop de bedragen werden gestort. De verdiensten waren een extraatje voor zijn gezin, want de bijstandsuitkering van de gemeente was geen vetpot.

De Medemblikker zei dat zijn gezin 90 euro leefgeld had per week. De rechter snapte dat je daar niet veel voor kan doen. ,,Je hoeft maar naar een supermarkt te kijken of het geld is al weg”, zo zei de politierechter. De rechter stelde wel vast dat het stel gewaarschuwde mensen waren.

Ze zijn in het verleden al eerder betrapt op bijstandsfraude. Het paar moest toen 15.000 euro aan uitkeringen terugbetalen aan de gemeente. Ook toen was handel via internet de inkomstenbron.





















Medemblikker K., die in het verleden vaker is veroordeeld voor vermogensdelicten, erkende dinsdag dat hij destijds direct is doorgegaan met frauderen. ,,Dat was natuurlijk niet zo slim”, zo gaf hij toe. Zijn vrouw J.B. (43) verklaarde eigenlijk van niets te hebben geweten. ,,Mijn man regelde alles. Ik had geen zicht op de financiën.”

De Medemblikse zei de penarie helemaal zat te zijn. Zij barstte meerdere malen in tranen uit.

De gemeente Medemblik heeft berekend dat het stel tussen 2018 en 2022 zo’n 24.000 euro voordeel heeft genoten van de uitkeringsfraude. Dat bedrag zullen de twee moeten terugbetalen. Geschat wordt dat de totale schuld van het paar inmiddels is opgelopen tot bijna een ton. Daarnaast heeft de gemeente hen gekort op hun uitkering en het vakantiegeld geschrapt.

De officier van justitie vond de fraude ernstig genoeg om de man naar de gevangenis te sturen. Hij eiste tegen K. acht maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen B. werd een werkstraf van 240 uur geëist en 1 maand voorwaardelijke celstraf. Raadsvrouw Van der Vlies van moeder B. vroeg haar cliënt vrij te spreken, omdat de vrouw niets zou hebben geweten van wat haar man uitspookte.

De politierechter ging daar niet in mee. Zij stelde dat de Medemblikse gewoon verantwoordelijk was voor het niet melden van de bankrekening. Zij legde haar een werkstraf op van 150 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk. Vader K. bleef een gevangenisstraf bespaard.

De rechter hield in haar uitspraak rekening met de gezinssituatie, waarbij het echtpaar voor vier kinderen moet zorgen. Beide veroordeelden zeiden serieuze plannen te hebben om meer te gaan werken, zodat ze de bijstand niet meer nodig hebben.

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

2 gedachten over “Bijstandsechtpaar uit Medemblik handelde via internet en verkocht maaltijden

  1. Taakstrafje, 5 jaar celstraf had voor hem veel beter geweest, luie hufter is het. Met zijn oplichtingspraktijken .

  2. En dan proberen ze het nog goed te praten ook op Facebook. Als hij wat vaker met zijn luie reet van de bank af komt en gewoon werken gaat, wat iedereen moet doen om aan de kost te komen, had hij nu niet in de shit gezeten.. Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten. En de WSNP gaat niet lukken. dit soort uitspraken vallen daarbuiten.

Reacties zijn gesloten.