Bente Kerkhoff 2e op NK Marathon, 4 Westfriese dames bij eerste 10

OOSTWOUD – Afgelopen zaterdag vond in Poederoijen het NK Marathon plaats, in totaal moesten er 29 ronden worden verreden op een toch wel stevig parkoers en ook kregen de dames te maken met een straffe soms harde wind. De grootste kanshebster op de titel Marijke Groenewoud maakte de verwachting meer dan waar en pakte de nationale titel voor Bente Kerkhoff uit Oostwoud.

Foto: De start bij de dames met o.a het team van A6.nl/MNF (Foto: screenshot schaatsen.nl)

Lianne van Loon wist het brons voor zich op te eisen, voor Jet Fransen uit Andijk die 4e werd. Sofia Schilder uit Hoogwoud werd 8e, Beau Wagemaker uit Hoogkarspel 10e, Iris Tiben uit Medemblik 14e en Thirza Gorkink 23e, de laatste vier dames rijden voor Team A6.nl/MNF.

Voor de tegenstandsters van Groenewoud was het 4 ronden lang hopen dat ze niet teveel gas zou gaan geven, maar dat bleek valse hoop, na vier ronden warm rijden was de diesel van Groenewoud op temperatuur en zag haar tweede demarrage succesvol verlopen en 42 kilometer lang vol te houden. Lianne van Loon probeerde nog om bij Groenewoud te blijven maar die kreeg last van opgeblazen benen en moest zich laten terug zakken.

Sofia Schilder probeerde het ook nog om bij Groenewoud te komen maar ook zij zag haar poging standen en zocht de luwte van het peloton op. Ondertussen liep Groenewoud verder uit op het peloton. Met nog 2 ronden te gaan wist Bente Kerkhoff van Loon van zich af te schudden en de tweede plaats voor zich op te eisen en daarmee ook vrijwel zeker haar deelname aan het EK veilig te stellen. Daar zal ze dan een team met Marijke Groenewoud en Lianne van Loon gaan vormen. Aan ervaring geen gebrek op EK’s voor Kerkhoff, als juniore heeft ze al menig titels en podiumplaatsen weten te pakken.

Bij de junioren werd Rosan Kuip uit Onderdijk knap 5e. Daar wond Jasmijn Nieuwenhuis voor Rosa-Lynn Compagner als tweede en Noah Bak als derde.

Mannen minder succesvol

Ook de mannen moesten aan de bak, 29 ronden lang kregen deze te maken met wind en regen. Aan de start uit West-Friesland o.a. Emiel van Wees uit Schagen, Chris Berkhout uit Hauwert, Menno van Eig uit Opperdoes en Jordy van Workum die tegenwoordig in Heerenveen woont. De drie sporters uit de gemeente Medemblik speelden helaas geen rol van betekenis. De titel ging naar Ruben Ligtenberg uit Rijssen voor Luc ter Haar uit Zeewolde en de nr. 3 Robert Post uit Groningen. Chris Berkhout werd niet de beste geplaatste Westfries, die eer ging naar Emiel van Wees uit Schagen die 17e werd, Chris Berkhout werd 19e, Menno van Eig 21e en Jordy van Workum 30e.

Hieronder kunt u beide wedstrijden nog eens kijken.