Band Momentum speelt ‘De Slag op de Suyderzee’

HOORN – In oktober is het 450 jaar geleden dat de slag op de Zuiderzee heeft plaats gevonden, een zware zeeslag van Willem Oranje en zijn watergeuzen tegen het machtige Spaanse rijk in 1573. In het weekend van 14 en 15 oktober wordt dit groots gevierd in Hoorn. De organisatie ligt in handen van Stichting Hoorn Kunst & Cultuur. Met daarin een hele speciale rol voor de Westfriese band Momentum.

Voor de mannen van Momentum (Daan van Zelm, Fons Flotman, Kris Schouten, Marc Schouten en Raimon Schaap) werd het verhaal van de slag een inspiratiebron om een rockopera te schrijven. In ruim 30 minuten wordt het gehele verhaal verteld, bezongen en uitgebeeld middels videofragmenten en bewegende schilderijen.

Lees ook: Slag om de Zuiderzee nu ook in boekvorm

Het was Flotman’s idee om de rauwe, Nederlandstalige klanken van Momentum te koppelen aan de gebeurtenissen van 450 jaar geleden: “De muziek van Momentum leent zich perfect om verhalen te dragen. Ons eerste album is al een bundel van verhalen die we op muziek gezet hebben. De stap naar een soort rockopera was in mijn hoofd logisch,” aldus Flotman.

Marc Schouten: “Wij waren direct enthousiast over het concept, ook al wist ik zelf nog vrij weinig van de slag af. Eerst dus de geschiedenis in duiken, en hoe meer ik erover las, hoe meer het ging leven; hier was echt iets bijzonders gebeurd!

Tekst loopt door onder de afbeelding

Op zondag 15 oktober wordt ‘De Slag op de Suyderzee’, wat tevens ook de titel van het mini album is, live gespeeld met muziek, gesproken woord en videobeelden die de Slag vertellen.

Om 13.15, 14.15 en 15.15 uur zijn er aan de Appelhaven 5 in Hoorn voorstellingen gratis te bezoeken. Een plaats reserveren is niet nodig. Het mini album wordt ook uitgebracht op streamingsdiensten zoals Spotify, Apple Music en YouTube en is vanaf de 15e ook daar te beluisteren.

Voor meer informatie: www.slagopdezuiderzee.n