Akkoord over brandveiligheid wooncomplex Opperdoes

rechtbank alkmaar

OPPERDOES – Een wooncomplex aan De Kaag in Opperdoes is door de gemeente Medemblik na vele jaren eindelijk brandveilig verklaard. De goedkeuring van de gemeente kwam vrijdag ter sprake tijdens een rechtszaak bij de bestuursrechter in Haarlem. Het wooncomplex biedt onderdak aan kwetsbare mensen die tijdelijk extra zorg kunnen krijgen.

De eigenaar lag lang met de gemeente in de clinch over een melding brandveilig gebruik. Volgens de eigenaar stelde Medemblik onmogelijke eisen. Met de recente goedkeuring van de gemeente was de rechtszaak van vrijdag nog niet van de baan. De eigenaar van het pand zit nog flink in de maag met een dwangsom van 10.000 euro die de gemeente eerder heeft opgelegd en ook geïncasseerd. Het bedrijf eist dat geld terug.

Het conflict over de brandveiligheid van het pand liep zo hoog op dat de gemeente het complex eind 2021 zelfs dreigde te ontruimen. Dat werd door een kort geding voorkomen, maar de verhouding tussen eigenaar en gemeente werd er niet beter op. De advocaten van de eigenaar stelden vrijdag het sterke gevoel te hebben dat Medemblik de opvang in Opperdoes eigenlijk niet wilde. De buurt was er ook niet blij mee, want er waren geregeld klachten over overlast.

De bedrijfsleider van de eigenaar zei op de zitting dat de gemeente beter direct nee had kunnen zeggen toen zijn vader het pand aankocht om er kwetsbare mensen op te vangen. Volgens hem is zijn bedrijf daarna alleen maar tegengewerkt. ,,Dat is heel erg triest.

De vertegenwoordiger van de gemeente ontkende dat Medemblik de opvang heeft willen torpederen. Volgens hem zijn uitsluitend de regels toegepast. Er kon geen goedkeuring aan de brandveiligheid worden gegeven, omdat de verhuurder de papieren niet op orde had, aldus de gemeente.

De rechter doet op 18 augustus uitspraak.

Loading