63-jarige inwoonster van Nibbixwoud krijgt samen met haar neef van 57 een taakstraf voor hun werk in een hennepkwekerij

NIBBIXWOUD – Ze waren allebei in het verleden eerder veroordeeld voor hun werk in een hennepkwekerij, maar dat weerhield een 63-jarige inwoonster van Nibbixwoud en haar 57-jarige neef uit Amsterdam er niet van om dit in 2020 nogmaals te doen. Corrie K. en Jeroen W. werden op 3 maart dat jaar op heterdaad betrapt toen de politie een inval deed in de kwekerij in Zwaag. Vrijdag stonden de twee terecht bij de politierechter in Alkmaar. Die gaf hen een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

,,We hebben er spijt van”, lieten de twee verdachten weten. Ze waren er achteraf niets mee opgeschoten, maar vanwege geldnood voor de verleiding gezwicht. ,,Het heeft me alleen maar ellende gebracht”, vertelde Jeroen W. ,,Het is niet echt slim geweest.

In de grote kwekerij in een loods in Zwaag vond de politie 621 moederplanten en 5051 hennepstekken. ,,Een grote, professionele kwekerij en serieuze criminaliteit”, aldus de officier van justitie. Hij eiste de maximale werkstraf van 240 uur. Als stok achter de deur vroeg hij daarnaast voor Jeroen W. een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en voor Corrie K. drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De verdiensten voor het knippen van de hennepstekken bedroeg een tientje per uur. De verdachten vertelden dat ze per week niet meer dan twee dagdelen hadden gewerkt en dat zo’n 2,5 maand lang.

De Nibbixwoudse vond het wel raar dat hennep telen verboden is, terwijl je wiet op elke straathoek kunt kopen. De rechter begreep dat, maar wees op het gevaar van de teelt in hennepkwekerijen. ,,Het is ontzettend gevaarlijk, zeker ook omdat er illegaal stroom wordt afgetapt.” Ook in de kwekerij in Zwaag was dat het geval.

De advocaten van de verdachten sloegen stijl achterover van de eisen van de officier van justitie. De rechter vond die ook te gortig en legde daarom lagere straffen op. Wel hoopte ze dat de twee verdachten het nu voorgoed uit hun hoofd zullen halen om nog eens aan de slag te gaan in een hennepkwekerij.