ANDIJK – De 36-jarige Michel S. uit Hoorn krijgt van de rechtbank in Alkmaar een verlenging van zijn tbs-behandeling met dwangverpleging met twee jaar. De man is de moordenaar van Michelle Koek, die op 28 april 2014 op brute wijze om het leven werd gebracht in de keuken van haar woning in Andijk. Samen met zijn zwager Jawed H. viel S. de vrouw aan bij een ruzie om geld voor de inventaris van een kringloopwinkel.
Jawed H. was verkoper van die inboedel en niet tevreden over het verloop van de verkoop. Hij wilde geld zien. Maar in het huis liep het totaal uit de hand. S. was psychotisch en ging totaal door het lint. Dat moest Michelle Koek met de dood bekopen. De man uit Hoorn kreeg in 2016 acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd voor de moord.
Inmiddels gaat het aardig goed met S., liet hij aan de rechtbank weten. In de tbs-kliniek in Groningen waren ze aanvankelijk ook zeer te spreken over hoe goed hij meewerkte aan zijn behandeling. Daar kwam eind 2020 een eind aan, toen S. niet terugkeerde van een onbegeleid verlof. Hij was buiten westen omdat hij teveel had gedronken. ,,Het was niet mijn bedoeling om niet terug te keren”, vertelde hij aan de rechtbank. Ook ging het in maart 2021 mis en werd S. op de crisisafdeling opgenomen nadat hij in een psychose terecht was gekomen. Hij had zitten rommelen met pillen bleek achteraf.
Eigenlijk vindt S. dat hij helemaal geen medicijnen nodig heeft tegen zijn psychoses. ,,Ik heb daar namelijk vroeger nooit last van gehad.” Zijn behandelaars zijn het totaal oneens met die visie en vinden dat de man wel degelijk medicatie moet slikken om niet opnieuw ontregeld te raken. Hij zou nog weinig besef hebben van zijn ziekte, zo is hun oordeel.
S. zei dat hij er geen problemen mee heeft als de tbs weer met twee jaar wordt verlengd, zoals justitie wilde. Hij is realistisch, zei ook zijn raadsvrouw. Als hij niet wordt behandeld, dan is de kans op herhaling groot, vinden zijn behandelaars. Hij zou dan opnieuw psychotisch en gewelddadig kunnen worden. De officier van justitie vond daarom dat de samenleving langer moet worden beschermd tegen S. De rechtbank was het daarmee eens en deed onmiddellijk uitspraak.