WEST-FRIESLAND – Veel regio’s in Nederland hebben te maken met een veranderende samenstelling van de bevolking en behoeftes van zowel sporters als niet-sporters. Daarop inspelen is voor beleidsmakers en sportaanbieders noodzakelijk om zo veel mogelijk inwoners aan het bewegen te krijgen én houden. Het verzamelen en inzetten van data kan daarbij van grote toegevoegde waarde zijn. Sportnetwerk West-Friesland (samenwerking tussen Team Sportservice, Vrijwilligerspunt en gemeente Hoorn) heeft daarom in april 2024 in samenwerking met NOC*NSF en Rabobank een Westfries sportdeelname onderzoek uitgevoerd.
Met dit onderzoek willen de betrokkenen meer inzicht krijgen in de wensen en behoeften van inwoners over hun lokale sportlandschap. Met sportlandschap bedoelen we het aanbod aan sport in de omgeving, maar ook de eigen motivatie van inwoners om te sporten. Op basis van die inzichten kunnen straks Westfriese beleidsmakers en sportaanbieders een toekomstbestendig en modern sportbeleid ontwikkelen.
Begin dit jaar opperde Rabobank het idee of zij een rol zou kunnen spelen bij deze maatschappelijke uitdaging. Jordi Meester, clubondersteuner West-Friesland, was laaiend enthousiast over dit idee. ‘Individuele gemeentes vinden het heel belangrijk om op basis van data beleid te maken en ook de kernteams van de Sportakkoorden stonden stuk voor stuk te wachten op cijfers ter onderbouwing van hun visie. Echter dit soort onderzoeken zijn enorm kostbaar. Mooi dat de Rabobank ons bijeen heeft gebracht om het zo samen te kunnen oppakken. Dit is echt heel waardevol’.
Tekst gaat door onder de foto
Data geven richting aan sportbeleid
Volgens Dick Bennis, wethouder sport van de gemeente Hoorn, geven de inzichten uit het onderzoek beleidsmakers en verenigingsondersteuners richting voor het maken van de juiste beleidsmatige keuzes: “Wanneer je op basis van de cijfers weet dat de sportdeelname van een specifieke doelgroep achterblijft, dan kun je daar gericht op inspelen door sportaanbieders te ondersteunen en samenwerkingen te stimuleren’.
“Daarnaast hopen we dat de inzichten uit het sportdeelname onderzoek er ook voor gaan zorgen dat er meer gesprekken plaatsvinden over de waarde van sport en sportclubs voor andere beleidsvelden. Denk bijvoorbeeld aan het sociaal domein, zorg en welzijn, veiligheid, duurzaamheid en de openbare ruimte.“
Dit onderzoek geeft inzicht in onder andere de stand van zaken binnen de georganiseerde en ongeorganiseerde sport in West-Friesland, de Westfriese sporters en niet-sporters, de bereidheid van niet-sporters om te veranderen, wat hen motiveert en belemmert en wat hun specifieke sportbehoefte is.
Dataspecialisten, marketingdeskundigen en adviseurs van NOC*NSF vertalen de inzichten uit het onderzoek naar de praktijk. Deze resultaten zullen in het sportcafé van 14 november kort worden gepresenteerd. Vervolgens zullen we in een workshop de belangrijkste uitdagingen met beleidsmakers, clubondersteuners, kernteams Sportakkoorden en buurtsportcoaches bespreken om vervolgens in een co-creatie sessie te kijken hoe de inzichten concreet kunnen worden vertaald naar mogelijke oplossingen.
Ook sportclubs aan de slag met data
De inzichten uit het Westfriese sportdeelname onderzoek zijn ook van toegevoegde waarde voor de bestuurders van sportclubs en eigenaren van commerciële sportaanbieders. Zij kunnen de data gebruiken bij het vormen van een passende visie over hoe zij hun club nu en in de toekomst inrichten.
“Met behulp van de gegevens uit het onderzoek kunnen wij samen met sportbonden en gemeenten sportclubs helpen heel gericht beleid te ontwikkelen op thema’s als ledenwerving, sportaanbod, accommodatie en de samenwerking met andere sportaanbieders of organisaties“, zegt Jordi Meester. ‘Daarbij weet ik ook dat Rabobank met Rabo ClubSupport verenigingen ondersteunt. Ook Rabobank en Sportnetwerk West-Friesland zijn nauwer gaan samenwerken door dit initiatief, een mooie bijvangst om zo nog meer te bouwen aan het sportlandschap in onze regio’.
Extra ondersteuning met Rabo ClubSupport
‘Rabobank gelooft in de kracht van verenigen en ziet verenigingen en stichtingen als cement van de samenleving. Zij maken het mogelijk dat duizenden mensen dagelijks samen sporten, samen muziek maken en talenten opleiden. Zij verbinden mensen door alle lagen en leeftijden van de bevolking en dragen hierdoor bij aan een sterkere lokale samenleving. Een club is dus meer dan een club. Het is een plek waar de buurt samenkomt, waar je iedereen kent, waar je jezelf kunt zijn en waar we elkaar en de buurt sterker maken. Maar zeker nu hebben verenigingen ook veel uitdagingen. De coöperatieve Rabobank wiI daarom met Rabo ClubSupport investeren in deze verenigingen en stichtingen, door middel van kennis en netwerk’, aldus Jan Klaver, directeur Rabobank West-Friesland.
Op donderdag 14 november worden de cijfers uit het onderzoek gepresenteerd tijdens het Sportcafé van West-Friesland. Locatie: de Schoof in Wervershoof. Inloop vanaf 18.45 uur, avond start 19.30 uur.
Meer info en inschrijven: 5e Sportcafé Westfriesland | Vrijwilligerspunt