MEDEMBLIK – De bewoners van de Bijltjeshof, Landswerf en Harmsen in Medemblik moeten hun plasticafvalzakken op een speciaal daarvoor ingerichte plaats zetten. Deze bewoners hebben geen rolcontainers omdat ze in appartementen wonen. Tussen november 2023 en januari 2024 heeft de gemeente Medemblik op deze drie plekken een pilot gehouden met lichtprojectie. Twaalf weken lang werd met lichtprojectie een oranje- of blauwvlak op de grond geprojecteerd.
Wanneer er licht brandde, mochten inwoners hun vuilniszakken naast de ondergrondse restafvalcontainer zetten. Plastic, blik en drinkpakken als het licht oranje was, en papier en karton als er blauw licht scheen. Vanuit de evaluatie is gebleken dat de bijplaatsingen van plastic, blik en drinkverpakking gedurende de pilot was afgenomen. De bijplaatsingen van ander afval was niet afgenomen.
Als opvolging van de pilot lichtprojectie, vindt erĀ gedurende 2025/2026Ā op verschillende locaties in de gemeente een pilot plaats met informatievoorziening bij de afvaleilanden. De pilot is, net zoals de eerdere pilot, gebaseerd op het aanbieden van informatie bij de afvaleilanden. Deze locaties zijn de Dirk Veermanhof in Wognum, het Gedempt Achterom in Medemblik, de Nieuwstraat in Medemblik en de Raiffeisenlaan in Wervershoof.
Tijdens de pilot worden er bijvoorbeeld led schermen als reizende interventie langs de bijplaatsing-hotspots geplaatst. Deze led schermen zijn voorzien van zonnepanelen. Op de schermen kan er informatie naar wens gedeeld worden (zie afbeelding rechts). De led schermen bieden zo de mogelijkheid om meer concretere informatie aan de inwoners te verstrekken dan mogelijk was met de lichtprojectie. Op deze manier worden inwoners visueel geĆÆnformeerd en gestimuleerd om bijplaatsingen te voorkomen.
De led schermen zijn Ć©Ć©n van de interventies die tijdens de pilot toegepast kunnen worden. Per locatie zal er gekeken worden welke interventies toegepast moeten worden. Zo ontstaat een locatie-specifieke aanpak die de juiste doelgroepen aanspreekt.