WOGNUM – Geboren en getogen in Wognum bleek Perry Rood (60) al snel een knalharde werker. Na de gebruikelijke vakantiebaantjes vulde zijn cv. zich met ervaringen als trekkerchauffeur, bouwvakker en postbode. De rode draad is zijn leven bleek de horeca. Niet zo zeer als gebruiker. Maar meer als glasophaler en vooral beveiliger. Beveiliger in de vorm van portier, in de jaren 80 in de volksmond ‘uitsmijter’ genoemd. Het maakte hem behalve populair onder het uitgaansvolk ook mensenkenner bij uitstek.
Tekst: Monte Visser
Onvermijdelijk zijn de verhalen over gasten die zich niet gedroegen in dancing of kermistent en die daadwerkelijk er uit gegooid of geslagen ‘moesten’ worden. Wat vaak minder duidelijk verteld wordt is het feit dat er voor de eerste klap of duw door Perry veel gepraat werd. Zijn sociale vaardigheden en pedagogische handelen dwongen respect af in de hele regio. Perry kon als geen ander een veilige omgeving creëren zonder geweld. Pas als allerlaatste oplossing, wanneer er niet geluisterd werd en treiteren en jennen het enige tijdverdrijf bleek van herrieschoppers, ging Perry over tot gebruik van zijn imposante fysieke kwaliteiten. Om de rust en veiligheid van andere bezoekers te garanderen gingen zij er uit.
Op een gegeven moment vielen er twee dingen samen in Perry zijn leven. Hij begon na te denken over de manier van beveiligen zoals die tot dan ging en hij wilde een beveiligingsbedrijf starten. Met al zijn ervaringen begon hij wel in te zien dat het portiersvak in dancings en kermistenten anders moest. Anders ja, hoe wist hij nog niet. Wel zag Perry het uitgaansvolk, en met name de personen die voor onrust zorgden, veranderen van bierzuipende deugnieten naar drugsgebruikende ongeleide projectielen. De studie tot beveiliger gaf hem niet de antwoorden die hij hoopte te vinden. Sterker nog, de onrust in Perry zelf werd groter. Hij mocht en wilde niemand er meer uit gooien of slaan. Nu had hij geleerd iemand ‘aan te houden’ en de Politie te bellen.
Er zijn gevallen bekend waarin hij langer dan een uur heeft moeten wachten op de Politie. Een uur lang adrenaline pompend, want het is ongelooflijk stressvol om iemand ‘vast’ te houden. De rest van de zaal proberen te blijven controleren en de ‘vriendjes’ van de amokmaker te kunnen pareren. “Laat hem gaan jongen.” Of “We pakken jouw straks buiten wel ff.” Neem daarnaast het feit dat Perry soms langer op het bureau zat om een situatie uit te leggen dan de verdachte. De frustratie nam Perry in zijn greep.
Het besluit om een boek te schrijven kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Hij wilde niet zozeer zijn frustratie kwijt maar wel de zin en onzin tegen over elkaar zetten van onze rechtstaat en de beveiliging in het bijzonder. Het is een dik boek geworden. Best een dikke pil voor de doorsnee kroegganger, vrienden, familie en kennissen van Perry. Maar wel machtig om te lezen.
De avonturen zijn levensecht opgetekend en verbazingwekkend door het hoge waarheidsgehalte. Het is daarentegen een makkelijk te lezen boek voor alle professionals en specialisten van justitie, beveiligingsbedrijven en horecaexploitanten. Voor die drie groepen is het een studieboek, vol met anekdotes die het heel inzichtelijk maken om te evalueren. Het is voor hen niet moeilijk om er hun voordeel mee te doen, hun kennis te verbreden. Daar mee is het een mooie richtingaanwijzer voor de toekomst. Een veilige toekomst.
Het boek ‘Uitsmijter’ is overal te koop.
Perry Rood is te bereiken via de gebruikelijke social media.