ANDIJK – In de voormalige recreatiezaal van verzorgingshuis Sorghvliet in Andijk opende Buurtkamer Sorghvliet op 2 september haar deuren. Wie gezellig wil ‘anzitten’ of een spelletje doen, kan vrijblijvend binnenlopen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 10.00 tot 12.00 uur.
Op de foto: Bestuur van Stichting Buurtkamer Sorghvliet, v.l.n.r: Dick Visser, Carla Basjes, Harry Scheerman, Marga Pasterkamp en Piet Ligthart.
Dick Visser, voorzitter van stichting Buurtkamer Sorghvliet vertelt over het ontstaan en de ambities van dit initiatief. “De buurtkamer kent een hele lange aanloop. Feitelijk begon dit initiatief al in 2015, toen Omring besloot om verzorgingshuis Sorghvliet af te stoten. Door zwaardere indicatiestelling in de ouderenzorg werd steeds meer verpleeghuiszorg verstrekt in het verzorgingshuis. Sorghvliet was daar ongeschikt voor. Door woningstichting Het Grootslag werd in juni 2016 een ontwerpfestival georganiseerd. Het doel was samen met betrokkenen en omwonenden keuzes te maken voor de toekomst van zorg en welzijn voor (oudere) bewoners van Andijk. De belangrijkste uitkomst van dat Ontwerpfestival was dat ‘burgerkracht’, van essentieel belang is voor toekomstige ontwikkelingen. Immers, er zijn steeds minder middelen beschikbaar bij overheid en gemeente en er is een groeiend tekort aan handen in de zorg. Dit betekent dat we als samenleving zelf aan de slag moeten. Het goede nieuws is, dat we in Andijk bewijzen dat we dit ook kunnen. Toen is feitelijk het zaadje geplant dat is uitgegroeid tot Buurtkamer Sorghvliet.”
Centrum
Het duurde maar liefst tot juli 2020 tot de nieuwbouw werd opgeleverd en Omring het verouderde verzorgingshuis verliet. “Dat was een forse aderlating voor heel veel ouderen”, vervolgt Dick zijn verhaal, “in het bijzonder voor de bewoners van de in- en aanleunwoningen. Verzorgingshuis Sorghvliet was tot juli 2020 namelijk het centrum voor ouderenzorg en ouderenwelzijn in Andijk. Elke Andijker was daar welkom. Niet alleen voor zorg, maar ook voor de dagelijkse koffie tot en met sjoelen, puzzelen, biljarten, fitness, kaarten, bibliotheek, et cetera. Sorghvliet stond volledig open naar de samenleving. Dat bleek ook wel uit het feit dat er ongeveer honderd vrijwilligers actief waren in het verzorgingshuis. Door deze verhuizing was het echter van de een op de andere dag gedaan met het zorg- en welzijnsaanbod vanuit het verzorgingshuis voor de bewoners van de in- en aanleunwoningen en andere Andijkers.”
Huiskamer van Andijk
Het gat dat door de afstoting ontstond is de laatste drie jaar opgevuld door de Huiskamer van Andijk. “De vrijwilligers van de Huiskamer verzorgden viermaal per week een koffieochtend in jongerencentrum de Future. Het was vanaf het begin de bedoeling dat deze activiteit op enig moment zou terugkeren naar Sorghvliet. En dat is dus afgelopen maandag, 2 september gebeurd. De Huiskamer is verhuisd naar Sorghvliet en heet nu Buurtkamer Sorghvliet. De volledige groep vrijwilligers verhuisde mee. Daar zijn we erg blij mee. Het zijn stuk voor stuk enthousiaste mensen die van aanpakken weten en voor gezelligheid zorgen.”
Doelen
Buurtkamer Sorghvliet staat open voor iedereen. “Een van de mooiste uitspraken van Jules Deelder is: ’De omgeving van de mens is de medemens’. En dat is precies waar het hier om gaat. De Buurtkamer is een ontmoetingsplek, waar bewoners van Andijk bij elkaar komen om een goed leef- en woonklimaat te bevorderen. Dat doen we door vrijwilligerswerk en op termijn een breed aanbod aan activiteiten. We borduren voort op de huidige vier koffieochtenden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. We ontwikkelen gaandeweg in overleg met vrijwilligers en bezoekers nieuwe activiteiten. Er is plaats voor jong en oud, voor mensen die zorg nodig hebben en mensen die dat (nog) niet nodig hebben en daarin behulpzaam kunnen en willen zijn.”
Stichting
Andijker Dick Visser is zeer betrokken bij de inwoners van Andijk en ziet dat het zorglandschap verandert. “We hebben kortgeleden stichting Buurtkamer Sorghvliet opgericht. Het bestuur bestaat uit vijf mensen die zich met elkaar inzetten om dit initiatief in goede banen te leiden en verder te ontwikkelen. Het is grappig hoe zo’n team min of meer spontaan ontstaat uit mensen die elkaar niet of nauwelijks kenden en nu een heel sterk en hecht team vormen. Dat kan volgens mij alleen als je hetzelfde ideaal deelt. En ook niet onvermeld mag blijven dat we in de ontwikkelfase van de Buurtkamer veel hulp hadden van woningstichting Het Grootslag en de opbouwwerkers van de gemeente Medemblik”, besluit Dick.
Voor toekomstige activiteiten zijn nieuwe vrijwilligers zeer welkom. Zij kunnen zich aanmelden via contact@buurtkamersorghvliet.nl