rechtbank alkmaar

OM wil twee jaar langer tbs voor inwoner Opperdoes

OPPERDOES – Het openbaar ministerie wil dat de rechtbank de tbs met voorwaarden van een inwoner van Opperdoes gaat verlengen met twee jaar. Enrico L. kreeg in september 2020 drie jaar gevangenisstraf voor het neersteken van een 20-jarige man uit Anna Paulowna op de kermis in Schagen. Die man raakte daarbij zwaargewond en moest meerdere keren worden geopereerd.

Enrico L. verblijft nu in een tbs-kliniek in Assen en daar zijn ze tevreden over zijn inzet. Hij werkt goed mee aan zijn behandeling, vinden zijn begeleiders. Ook volgt L. een opleiding. Hij wil lasser worden. ,,Ik heb het lekker druk en het gaat goed met me”, liet hij de rechtbank in Alkmaar donderdag weten. Hij mag regelmatig met verlof. Overmatig alcohol drinken in de weekenden, zoals vroeger, doet hij niet meer. Sterker nog: controles op alcohol en drugs leverden de afgelopen jaren niets op.

Hij zei dat hij er de voorkeur aan geeft dat zijn tbs-behandeling met een jaar wordt verlengd, in plaats van met twee jaar. Dan kan de rechtbank de behandeling na een jaar toetsen.

De man heeft inmiddels een vriendin en wil met haar gaan samenwonen in Noord-Holland, zodra dat kan. Maar eerst zal hij begeleid gaan wonen in de omgeving van de kliniek in Assen, vertelde een medewerker van de reclassering aan de rechtbank. Zij vindt twee jaar nodig om de behandeling voort te zetten en L. te laten wennen aan meer vrijheden in de samenleving.

De rechtbank doet 6 juli uitspraak.  

Loading