Officier eist 8 maanden celstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval Wieringerwerf

ongeval medemblikkerweg 1

MEDEMBLIK – De officier van justitie eiste dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar een gevangenisstraf van 8 maanden tegen de Roemeense verdachte G.C.(37). Zij verwijt de verdachte dat hij op 26 mei 2020 een ernstig ongeluk veroorzaakte in Wieringerwerf. Daarbij kwamen twee mannen om het leven en raakten vijf mensen zwaargewond.

De Roemeen was bestuurder van een busje. Volgens de officier van justitie reed hij met hoge snelheid over het Wagenpad in Wieringerwerf. De man zou 80 kilometer per uur hebben gereden, waar de maximumsnelheid geldt van 60 kilometer per uur. Ook had hij niet geremd bij de kruising met de N240, zo bleek uit onderzoek. De officier denkt dat hij niet goed naar links heeft gekeken en op die manier een auto over het hoofd heeft gezien, die over de Medemblikkerweg reed.

Op de kruising botste de personenauto met daarin een 23-jarige vrouw uit Medemblik op het busje. Beide voertuigen belandden in een sloot. Een 25-jarige man kwam onder de bus terecht en overleed. Een 44-jarige inzittende van de bus werd gelanceerd in een weiland. Ook hij overleefde het ongeval niet.

Behalve de bestuurder droeg geen van de inzittenden van de bus een veiligheidsgordel. De verdachte zei dat hij hier wel nog op gewezen had, maar dat niemand zijn gordel had omgedaan. ,,Dat was hun eigen verantwoordelijkheid”, vond de man.

Hij vertelde bij de rechtbank dat hij zich wel schuldig voelde, maar dat het ongeluk toch wel was gebeurd. ,,Het ligt allemaal in Gods hand.” Ook zei hij dat hij zich verantwoordelijk voelt en zijn straf zal accepteren. Hij maakte zich druk om het rijverbod van twee jaar, dat de officier van justitie had geëist. ,,Als ik nou verhuis naar Roemenië, mag ik dan wel weer autorijden?”, wilde de verdachte weten.

De officier van justitie benadrukte het grote verdriet en de verslagenheid bij de nabestaanden van de omgekomen mannen en het leed van de gewonden. ,,Als de verdachte zich aan de verkeersregels had gehouden dan was dit ongeluk niet gebeurd”, meende ze.

Slachtoffers hebben vorderingen ingediend van honderdduizenden euro’s en drie nabestaanden willen 300.000 euro per persoon ontvangen aan affectieschade. De officier van justitie vindt dat de vorderingen niet goed zijn onderbouwd en dat de rechtbank ze om die reden niet ontvankelijk moet verklaren. De uitspraak is op 1 augustus. 

Loading