Medemblik steeds vaker aansprakelijk gesteld voor schade door slechte wegen

MEDEMBLIK – Sinds de overname van de wegen die voorheen in handen was van het Hoogheemraadschap en door de overname van de wegen op industrieterrein WFO-Oost is het oppervlakte aan wegen dat nu eigendom is van de gemeente Medemblik verdubbeld. Van het Hoogheemraadschap werd 1,25 mĀ², Ā± 200 km, aan (asfalt)wegen overgenomen die grotendeels buiten de bebouwde kom lagen. Van Bergermeer werd eind 2017 al een overeenkomst tot overname van de wegen op het WFO-terrein afgesloten goed voor 21 20.000 mĀ² aan wegen.

Staat van onderhoud

De staat van onderhoud aan de wegen binnen de gemeente Medemblik die voor de overname in handen waren van het Hoogheemraadschap en Bergermeer was ruim 92% goed te noemen, die kregen een B score of hoger, de wegen overgenomen van het Hoogheemraadschap kreeg bijna 95% van het areaal een B score of hoger. Uit onderzoek kwam naar voren dat de kwaliteit van het asfalt binnen de gemeente Medemblik zeer hoog te noemen is en dus kapitaalsvernietiging vanwege onderhoudsachterstanden wordt voorkomen. Bij asfalt worden kleine schades snel groter en moet het asfalt dus eerder worden vervangen.

Tekst gat verder onder de afbeelding

Medemblik wel meer aansprakelijk gesteld

De gemeente Medemblik ziet steeds vaker dat zij aansprakelijk wordt gesteld door de inwoners van de gemeente Medemblik als het gaat om geleden schade, volgens de gemeente Medemblik is er sprake van risicoaansprakelijkheid indien de schade het gevolg is van een gebrek aan de openbare weg. Dit laatste is het geval wanneer de weg niet voldoet aan de eisen die men er onder de gegeven omstandigheden aan mag stellen en indien hierdoor een gevaarlijke situatie ontstaat. Dit geldt ook wanneer de wegbeheerder niet op de hoogte is van het gebrek. Voorbeelden van gebreken zijn: gaten in de weg, losliggende stoeptegels, ondeugdelijk uitgevoerde drempels, etc. Indien de schade niet het gevolg is van een gebrek aan de weg zelf, maar van de aanwezigheid van losse voorwerpen of substanties op de weg, dan kan er sprake zijn van schuldaansprakelijkheid. In tegenstelling tot de risicoaansprakelijkheid geldt dat de wegbeheerder aan de aansprakelijkheid kan ontkomen door aan te tonen dat hij of zij niet op de hoogte was (of had kunnen zijn) van de desbetreffende situatie.













Snel actie ondernemen

De wegbeheerder moet in geval van een gebrek aan de weg dan ook zo snel mogelijk actie ondernemen door het gebrek te herstellen of de weggebruikers tijdig te waarschuwen, ook dient de wegbeheerder te kunnen aantonen dat de weg regelmatig is gecontroleerd. Volgens de gemeente Medemblik moet zij in geval van een vervolging vanwege geleden schade aantoonbaar maken dat alles in staat is gesteld om met de beschikbare middelen de wegen zo veilig mogelijk te houden, de gemeente wijst hierbij naar een zaak in 2009 waarbij in de gemeente Stichtse Vecht twee mensen om het leven kwamen omdat de weg in slechte staat verkeerde. Lees hier de uitspraak

Rood asfalt

De gemeente Medemblik ziet de laatste jaren steeds vaker meldingen over gladde kruisingen, en van vooral die met rood asfalt, binnenkomen. Medemblik: “In 2023 hebben we ervaring op gedaan met het boucharderen van asfaltverhardingen op kruisingen. Hiermee wordt het asfalt door met hardmetalen punten op het asfalt te hameren opgeruwd. Eerdere ervaringen met schuurschijven maken het asfalt ook iets ruwer, maar dit wordt snel weer glad. Onze ervaringen met het boucharderen zijn positief en het blijkt een goede maatregel om kruisingsvlakken eenvoudig weer op te ruwen. Het meten van de stroefheid van kritische kruisingen wordt onderdeel van de inspecties die we uitvoeren.

Medemblik hecht aan burgerparticipatie

De gemeente Medemblik hecht veel waarde aan betrokkenheid van inwoners bij het realiseren van werkzaamheden in de openbare ruimte. Voorafgaande aan reguliere onderhoudswerkzaamheden worden burgers en bedrijven indien nodig door middel van brieven geĆÆnformeerd. Bij grotere onderhoudsklussen, integrale projecten en werkzaamheden op belangrijke locaties, worden belanghebbenden uitgenodigd te reageren op de voorgenomen plannen. Soms worden hiervoor inloopavonden georganiseerd.

Zoveel mogelijk worden de wensen van belanghebbenden meegenomen in de uitvoering van de werkzaamheden. Communicatie vindt plaats door middel van brieven, de website, de Medemblikker, dorpsblaadjes en sociale media. Daarnaast wordt gesproken met dorpsraden, verenigingen, individuele bewoners en bedrijven met als doel informatie te brengen en te halen en daar waar gewenst partijen te laten participeren in de inrichting van de openbare buitenruimte.

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

Reageer op dit bericht