MEDEMBLIK – Met ingang van 1 februari heeft de gemeente Medemblik een speciale toezichthouder die zich bezig gaat houden met signalen rondom spookbewoning, ondermijning en andere fraudesignalen zoals brievenbusfraudes.
Spookbewoning
We spreken van spookbewoning als er niemand officieel op een adres staat ingeschreven, maar de woning wél wordt gebruikt. Namelijk, voor criminele activiteiten zoals drugshandel of het opslaan van wapens. Daar wil je niet naast wonen. Spookwoningen herken je door o.a.
- veel wisselende bewoners/ bezoekers bij de woning
- bedrijvigheid op vreemde tijdstippen
- bewoners/ bezoekers komen of gaan met zware tassen
- woningen zijn beveiligd en de ramen vaak afgeplakt
In 2023 heeft de gemeente Medemblik 32 integrale controles uitgevoerd bij o.a. bedrijfsverzamelgebouwen, in sommige gevallen vonden de diensten die meededen aan deze controles activiteiten die het daglicht niet konden verdragen zoals drugslabs en hennepkwekerijen.
Lees ook: Weer drugsgerelateerde goederen aangetroffen bij controle bedrijfspanden Zwaagdijk-Oost
Controle op brievenbusfraude doet de gemeente Medemblik via het BRP-systeem, de Basisregistratie Personen. Via dit systeem kan de gemeente Medemblik controleren of op een bepaald adres wel diegene woont die er staat ingeschreven. Bij bedrijven ligt dit iets anders, daar heeft de gemeente Medemblik geen handvatten voor en loopt die o.a. via de Kamer van Koophandel.
Signalen die binnenkomen over brievenbusfraude worden meegenomen tijdens integrale (ondermijning)controles.
Ook controleert de gemeente Medemblik steeds vaker bij woningen die worden verkocht aan bijvoorbeeld uitzendbureaus die er dan arbeidsmigranten of expats in laten wonen. Dit is in de gemeente Medemblik niet toegestaan omdat ze zo gezinnen en/of alleenstaanden geen kans geven op de woningmarkt omdat deze bedrijven vaak boven de vraagprijs gaan zitten.
Huizenbezitters die hun woning onderverhuren, vaak voor vele duizenden euro’s per maand, krijgen dan een waarschuwing en moeten stoppen met de verhuur aan arbeidsmigranten en/of expats.
Foto: RVP Media