Medemblik bindt de strijd tegen zorgfraude aan

MEDEMBLIK – Het is een groot landelijk probleem en justitie in Nederland heeft er ook zijn handen vol aan, onrechtmatigheden in de zorg, beter bekend als zorgfraude. Jaarlijks kost het de gemeenten in Nederland vele tientallen miljoenen euro’s waarvan maar een klein deel via rechtszaken en ontnemingen weer terugkomt bij de gemeenten. Het Openbaar Ministerie schat dat de zorgfraude op jaarbasis rond de 10 miljard euro zal liggen in Nederland

Ook in de gemeente Medemblik heeft men te maken met zorgfraude en om die het hoofd te bieden komt de gemeente met een actieplan om zorgfraude zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo wordt er een centraal meldpunt ingericht waar mensen zorgfraude of vermoedens van zorgfraude kunnen melden.

Wethouder Yannick Nijsingh

Wethouder Yannick Nijsingh (Sociaal Domein) “Zorggelden zijn bedoeld voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Zorgfraude is onacceptabel en schaadt niet alleen de financiële middelen, maar ook het vertrouwen in het zorgstelsel. Met dit actieplan willen we zorgfraude daadkrachtig aanpakken en inwoners beschermen tegen de gevolgen hiervan. De gemeente Medemblik blijft zich in 2024 inzetten om samen met inwoners, zorgaanbieders en andere partners een solide en rechtvaardig zorgsysteem te waarborgen. Zodat iedereen op de zorg kan rekenen die hij of zij nodig heeft.

Maar ook gaat Medemblik de bewustwording en alertheid bij haar eigen werknemers en bij de inwoners van de gemeente Medemblik vergroten en wil de gemeente Medemblik de knowhow en sensitiviteit van de medewerkers vergroten door gerichte trainingen te geven.





















Helemaal uitbannen is een utopie

Medemblik ziet wel in dat het helemaal uitbannen van zorgfraude een onmogelijke opdracht is, maar wel dat het essentieel is om vooral aan de voorkant van het proces oplossingen te vinden om fraude vroegtijdig te signaleren en aan te pakken.

Medemblik gaat een speciale adviseur werven die zich enkel en alleen bezig gaat houden met ‘Integriteit en Zorgfraude’ deze adviseur is dan verantwoordelijk voor de uitvoering van het actieplan en onder andere de ontwikkeling van de voorlichtingscampagne coördineren. Maar ook gaat de adviseur de gemeente ondersteunen in het verstrekken van de aanpak tegen zorgfraude door het implementeren van de voorgestelde acties en het samenwerken met relevante partijen waardoor het actieplan gewaarborgd wordt.

Een bekend voorbeeld van zorgfraude in Nederland is een stel uit Apeldoorn die voor € 1.162.820,78 aan zorgkosten bij de gemeente Apeldoorn had gedeclareerd. Na onderzoek bleek dat het stel zorgfraude had gepleegd en zijn veroordeeld tot cel- en werkstraffen en terugbetaling van de gelden en daarnaast ook een beroepsverbod.

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

Reageer op dit bericht