Koopkrachtpakket bij lange na niet genoeg om structurele armoede op te lossen

WEST-FRIESLAND – De aangekondigde koopkrachtmaatregelen door het kabinet zijn een mooie eerste stap, maar niet voldoende om de problemen op de lange termijn op te lossen. Dat het bestaansminimum structureel onvoldoende is blijkt uit onderzoeken en berekeningen van onder andere het NIBUD en CBS. Door de stijgende energieprijzen en inflatie is de nood ongekend hoog, en deze heeft inmiddels ook de middeninkomens bereikt. Het pakket maatregelen van de overheid is dus tijdelijk voldoende voor de ergste nood, maar lost niet de structurele bestaansonzekerheid en de toenemende ongelijkheid in Nederland op.

Mirjam Andries

Mirjam Andries, projectleider bij Movisie zegt hierover: “Ook voor de huidige crisis konden steeds meer Nederlanders niet meer rondkomen. Nieuwe woorden als energiearmoede, menstruatiearmoede, vervoersarmoede versluieren een structureel probleem: te veel mensen hebben te weinig inkomen om rond te komen. De maatregelen van het kabinet zijn een mooie eerste stap maar er is meer nodig, betoogt ook de Landelijke Armoedecoalitie in een brief aan de Tweede Kamer. Overheid en private partijen moeten de handen ineenslaan voor een extra impuls. De overheid is daarbij aan zet, maar ook het bedrijfsleven kan een steentje bijdragen, want veel met name grotere bedrijven maken momenteel enorme winsten en kunnen helpen.”

Hoe langer zij hiermee wachten, hoe meer mensen onderuitgaan en hoe moeilijker het wordt de schade nog te herstellen. “Kijk bijvoorbeeld naar de mensen die op het punt staan om door te stromen naar een eigen woning vanuit de Maatschappelijke Opvang maar die onmogelijk een energierekening van 500 euro kunnen betalen. Zonder hulp blijven zij noodgedwongen in de opvang zitten wat de overheid 20.000 euro per persoon per jaar kost, dus een veel groter bedrag. Bovendien houden zij de plekken bezet voor die groeiende groep mensen die op wachtlijsten staan en noodgedwongen op straat zwerven,” gaat Andries verder.

Andries besluit met: “Als we dus niet snel aan de slag gaan met structurele oplossingen neemt de armoede en bestaansonzekerheid in Nederland nog verder toe. Laten we voorkomen dat zo de ontevredenheid nog verder groeit en ervoor zorgen dat mensen weer meer begrip voor elkaar en vertrouwen in de overheid krijgen.”





















Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl