WEST-FRIESLAND – Donderdag 12 september zullen jongeren op de route tussen Den Haag Centraal en het Tweede Kamergebouw complimentenkaarten uitdelen aan parlementsleden, politici en voorbijgangers. Zij vertellen over hun positieve ervaring met MDT (Maatschappelijke Diensttijd). De jongeren zijn herkenbaar aan hartjesballonnen en maken duidelijk dat MDT het hart van de samenleving is.
Het Hoofdlijnenakkoord voorziet in afschaffing van MDT. Dat moet niet gebeuren, aldus deze jongeren. Want:
- MDT pakt polarisatie aan. 95% van de deelnemende jongeren zegt na afloop het belangrijk te vinden iets te doen voor een ander;
- MDT draagt bij aan bestaanszekerheid. 48% van de lopende MDT-projecten richt zich op jongeren met minder kansen;
- MDT zorgt voor talentontwikkeling en verbinding met tekortsectoren. 78% van de MDT-projecten zijn actief in de sector zorg en welzijn.
MDT is bottom-up opgezet, met de stem van jongeren centraal. In Hoorn hebben 142 jongeren meegedaan aan MDT, in heel Nederland 150.000. Met 7 jaar achter de rug en 2.000 samenwerkingspartners is MDT gegroeid tot het hart van de Nederlandse samenleving.
“MDT is een van de meest succesvolle overheidsprogramma’s sinds de Tweede Wereldoorlog. Door die 200 miljoen euro te schrappen, verliezen we uiteindelijk miljarden aan bijvoorbeeld uitkeringen en dure (geestelijke) gezondheidszorg. Volgens mij is dit het domste besluit uit het hoofdlijnenakkoord.” – Erik Gerritsen, voorzitter directieraad van woningcorporatie Ymere en voormalig secretaris-generaal Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
“Ik heb nieuwe talenten ontdekt, ben gegroeid als persoon en dankzij MDT heb ik nu een vaste baan!” – Vera, MDT-deelnemer.
“Ik doe MDT in mijn tussenjaar. Zo kan ik alvast ervaring opdoen voor mijn vervolgopleiding.” – Loekie, MDT-deelnemer.
“Ik ben echt heel blij dat ik MDT gedaan heb, ik zou het iedereen aanraden. Zeker als je net als ik nog niet weet wat je wilt worden, of jezelf wilt ontwikkelen. Ik ben een stuk zelfverzekerder geworden en kijk terug op een superleuke en waardevolle ervaring.”- Eva, MDT-deelnemer.
De jongeren overhandigen aan de Tweede Kamer een manifest, opgesteld door de Nationale Jeugdraad, waarin zij het belang van MDT verder onderstrepen.