MEDEMBLIK – Het aanbod van fastfood rondom middelbare scholen is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid. Daardoor is het voor pubers steeds makkelijker om vlakbij school aan een ongezonde lunch te komen. Bedenkende dat overgewicht een groot probleem is bij volwassenen en jongeren, is het daarom belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren dat gezond eten leuk en lekker is. Dat begint met moestuinieren op de basisschool.
‘Helaas gebeurt dit tot nu toe veel te weinig,’ zegt Marieke Dekker van IVN. ‘Slechts een op de vijf basisscholen beschikt over een schooltuin. Hier leren kinderen hoe een zaadje een slaatje wordt en zien ze hoe tomaten en komkommers groeien. Jonge kinderen worden hier echt enthousiast van. En niets is lekkerder dan het zelfgekweekte worteltje.‘
Willen we dat onze kinderen opgroeien tot gezonde volwassenen, die ook bewust kiezen voor een goede maaltijd in plaats van een lunch met saucijzenbroodjes, friet of een pak roze koeken, dan moeten kinderen dit van jongs af aan meekrijgen. ‘Als IVN Natuureducatie pleiten we er daarom voor dat iedere school zijn eigen moestuin krijgt en ook leren waarom het belangrijk is dat ze gezond eten,‘ aldus Marieke Dekker
Smaakbeleving
Natuurlijk heeft iedereen een smaakvoorkeur. Van nature is die voorkeur vrijwel altijd zoet, maar ook smaak kun je kweken. Vergelijk het met koffie. Dat vindt bijna ook niemand direct lekker. ‘Ook voor ouders is het een kwestie van volhouden. Vindt een kind bepaalde groente niet lekker? De aversie tegen de smaak wordt steeds minder naarmate het vaker wordt voorgeschoteld. Een kwestie van wennen,’ besluit Marieke Dekker, die als expert moestuinieren verbonden is aan IVN Natuureducatie