MEDEMBLIK – Vanuit het Rijk ontvangt de gemeente Medemblik geoormerkt geld, geld dat enkel en alleen voor 1 bepaald doel mag worden uitgegeven, om daarmee onderwijsachterstanden weg te werken. Vroegschoolse educatie is voor leerlingen uit groep 1 en 2 van de basisschool met een ongunstige thuissituatie. Kleuters leren spelenderwijs allerlei vaardigheden die helpen om goed voorbereid te starten in groep 3. Zo leren kleuters bijvoorbeeld nieuwe woorden en getallen. Ook leren de kinderen te werken aan taakjes en om samen te werken.
Samen met partners werken aan betere onderwijskansen
De voor- en vroegschoolse educatie (VVE)1 vormt het belangrijkste onderdeel van het onderwijsachterstandenbeleid van de Rijksoverheid. De gemeente heeft daarbij de wettelijke taak om voldoende peuteropvang met voorschoolse educatie (VE) te realiseren voor alle kinderen met een risico op een taal-/onderwijsachterstand.
Sinds 2019 verloopt de toekenning van de middelen via een nieuwe verdeelsystematiek en ontvangt de gemeente Medemblik fors meer. De beleidsafspraken zijn daar onvoldoende op aangepast. Het Rijk rekent per periode van vier jaar af op resultaten. De huidige periode gaat over de jaren 2023-2026. Over de periode 2019-2022 heeft de gemeente een deel van het bedrag terug moeten betalen. De gemeente Medemblik heeft haar wettelijke taken uitgevoerd, maar mede door het ontbreken van beleid zijn de middelen niet optimaal benut. Daarom is nu een lokaal gemeentelijk Onderwijskansenbeleid opgesteld.
Hieronder kunt u luisteren naar een podcast over wat onderwijsachterstanden zijn. Guuske Ledoux en Debbie Dussel gaan met elkaar in gesprek over de ongelijkheid in onderwijskansen. Waar hebben we het over als we spreken van ‘onderwijskansen’ of ‘onderwijsachterstanden’? Wat weten we hierover uit onderzoek? En wat kun je tegen ongelijkheid in onderwijskansen doen in de klas en op school?Ā