WEST-FRIESLAND – Ontdek hoe het is om energiezuinig, duurzaam of zelfs aardgasvrij te wonen. Van 8 tot en met 15 oktober organiseren de Westfriese gemeenten het unieke evenement ‘Gluren bij duurzame buren’. Belangstellenden kunnen digitaal binnenkijken bij duurzame inwoners uit de regio. Zeven huiseigenaren openen de deuren van hun duurzaam verbouwde woning en doen hun verhaal.Â
Na een succesvolle eerste editie in 2020, gaan de Westfriese gemeenten opnieuw live. Gluren bij duurzame buren is een digitale versie van de duurzame huizenroute. Groene reporter Chris Wobben bezoekt de woningen en via hun eigen beeldscherm kunnen mensen meekijken. De inwoner vertelt over de keuzes die hij of zij heeft gemaakt en deelt dilemma’s, tips en trucs. Na de rondleiding kan iedereen live vragen stellen aan de inwoner en een onafhankelijk energieadviseur van het Duurzaam Bouwloket. De livestreams zitten bomvol informatie en interactie.
Duurzaam wonen
Duurzaam wonen, wat is dat eigenlijk? En welke mogelijkheden zijn er om de woning te verduurzamen? Deze en vele andere vragen worden beantwoord tijdens de livestreams. Sommige inwoners hebben al flinke stappen gezet en wonen aardgasvrij of energieneutraal. Anderen hebben een eerste maatregel getroffen. Zoals het plaatsen van zonnepanelen, overstappen op inductiekoken of het isoleren van de spouw. Deze verhalen worden gedeeld.
Live meekijken? Dat kan in bovengenoemde periode elke dag om 20.00 uur. Geheel coronaproof, vanuit de eigen woonkamer. Van 8 tot en met 15 oktober bezoekt de groene reporter iedere dag een andere gemeente. En op 13 en 15 oktober komt de mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket naar Westfriesland. Daar kan iedereen terecht voor gratis duurzaam advies op maat.
Vanaf 21 september staat alle informatie over de mobiele showroom en de deelnemende woningen online. Aanmelden voor de livestreams kan vanaf die dag. Houd de site www.duurzaambouwloket.nl/gluren in de gaten. Dit evenement is een initiatief van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. En wordt georganiseerd in samenwerking met het Duurzaam Bouwloket en Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.