- Nieuwe Europese regels over hergebruik
- Laatste lasten van West-Friesland
- Hoogste percentage schoon PBD
MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik presteert van de zeven gemeenten in West-Friesland het beste wat het scheiden van afval betreft, en heeft tevens de laagste afvalstoffenheffing van de zeven gemeenten. Buurgemeente Opmeer is ruim 200 euro duurder met haar afvalstoffenheffing. Maar nieuwe Europese regels gaan stuk strenger worden wat scheiden betreft.
Werd in 2023 van al het ingezamelde plastic, blik en drinkpakken (PBD) nog 98% zonder vervuiling verwerkt dat is in 2024 wel iets teruggelopen, naar 91% tot en met oktober bekeken. Vooral eind 2023 en begin 2024 werd meer PBD afgekeurd omdat toen de controles werden geïntensiveerd. Doel van deze strengere controles was om de kwaliteit van het ingezamelde PBD te verhogen. Sinds afgelopen mei werp de strengere controles haar vruchten af en daalt de hoeveelheid PBD afkeur weer, maar laat de gemeente Medemblik weten, het blijft wel een aandachtspunt.
Medemblik en HVC werken samen om de inwoners van de gemeente Medemblik via communicatie, HVC-app en afvalcoaching beter te informeren over wat wel en wat niet in de PBD bak thuishoort.
Lees ook: Ondanks controlerondes HVC blijven inwoners gemeente Medemblik hun afval dumpen
Nieuwe Europese regels over hergebruik
Medemblik heeft net zoals alle overige gemeenten te maken met wettelijke regels over hergebruik van plastic, blik en drinkpakken, deze doelstellingen zullen de aankomende jaren verder worden verhoogd. De Europese Unie wil op deze manier de afhankelijkheid van andere landen voor kritieke grondstoffen verminderen en ook de ecologische voetafdruk verkleinen.
Voordeel van recycling is dat het gebruik van gerecycled materiaal goedkoper is dan aardolie te gebruiken om producten te produceren, en daarnaast is er meer aanbod dan vraag voor recyclaat.
De EU. wil het dumpen van afval ook gaan scharen onder milieudelict, waardoor het niet langer een overtreding is maar een misdrijf en zo veel hogere straffen kunnen worden geëist door het Openbaar Ministerie. De boetes voor het op straat gooien van afval gaat stapsgewijs omhoog. Op de eerste overtreding staat een boete van 140 euro, op de tweede 280 euro of drie dagen werkstraf, op de derde 420 euro of vijf dagen werkstraf plus een boete van 140 euro.