MIDDENMEER – De composteringsinstallatie op het HVC-terrein op de vuilstort in de Wieringermeer gaat flink worden uitgebreid. Op deze manier hoopt HVC meer processen te kunnen gaan uitvoeren en tegelijk meer GFT te kunnen verwerken.
Met de uitbreiding hoopt HVC ook een duurzaamheidsslag te maken omdat nog meer reststromen gebruikt kunnen gaan worden om compostafval van te maken. Het eindproduct, compost, vind dan weer zijn weg naar groentetelers die de compost gebruiken op het land om gewassen zoals aardappelen en groente op te telen. Dezelfde aardappelen en groenten die daarna bij de consument weer op het bord komt te liggen waardoor de cirkel weer rond is.
HVC is ook blij dat de meeste mensen hun afval goed scheiden, al wordt er door HVC bij het composteren nog wel veel vreemd afval uit het GFT gehaald, afval als glas en metaal. Het andere bijproduct, gas dat vrijkomt bij het composteren, wordt weer gebruikt als groene gas om bijvoorbeeld huizen mee te verwarmen in plaats van aardgas.
Geluid en stankoverlast
De composteringsinstallatie heeft de afgelopen jaren voor vele boze gezichten in Opperdoes, Twisk en Medemblik gezorgd. Een lucht van rottend afval drong bij een wind uit het westen/noordwesten door tot in de huizen van veel inwoners. Door het hele systeem naar binnen te verplaatsen en het luchtbehandelingssysteem te vergroten en daarnaast een nieuwe hal te bouwen waar het GFT dat nu nog buiten wordt opgeslagen maar straks in de nieuwe hal wordt opgeslagen, de stankoverlast sterk te kunnen verminderen. Maar HVC kan niet beloven dat het helemaal verdwijnt.
Wat de overlast van geluid betreft zegt HVC dat zij straks veel meer GFT gaat verwerken waardoor er meer vrachtwagens naar de vuilstort in de Wieringermeer gaan komen. Maar deze vrachtwagens lossen niet straks niet meer hun lading GFT in de openlucht maar in de nieuwe hal.