MEDEMBLIK – Dat kwam even hard aan bij de grote schare fans van het mierzoete Haagse Hopje toen de fabrikant besloot dat het mooi is geweest en de stekker eruit trok, einde Haagse Hopje bij de koffie. Het snoepje kende en een enorme grote schare fans die nu verstookt zijn van hun lievelingssnoepje, althans dat dachten ze, maar Jacco Spil wist wel beter.
Blikkertje? Radbouds Hopje? Graaf Floris?
Jacco Spil van het Bakkerijmuseum en Henk Prins van deze website staken de koppen bij elkaar toen Jacco aan hem vertelde dat hij het recept van het Haagse Hopje kon namaken en het snoepje kon produceren. Afgelopen vrijdagochtend was het zover, in het Bakkerijmuseum ging Jacco aan de slag om de hopjes te maken.
Alles spullen klaar gelegd, de hopjesmaker nagekeken of hij het nog wel deed, en hij deed het nog, waarna Jacco aan de kook ging om de hopjessiroop te maken, de ingrediënten zijn geheim dus die deelde hij niet met ons mee.
Tekst gaat verder onder de foto’s
Na enige tijd was het dan zover, Jacco ging hopjes draaien met de ouderwetse hopjesmaker. het siroop erin, draaien en verhip daar kwamen ze, de hopjes, precies zo als ze vroeger werden gemaakt. Het was Jacco dus gelukt om het recept na te maken en ze smaakten ook heerlijk, misschien nog wel beter dan fabrieksmatig gemaakt hopjes.
Nu dit gelukt is wil Jacco de hopjes in grotere hoeveelheden gaan produceren, maar wel nog steeds op de ouderwetse handmatige manier, enkel hoe moeten de hopjes gaan heten. En daarvoor roept Jacco de hulp in van de inwoners van Medemblik. Verzin een naam en de winnaar krijgt van Jacco een cursus Suikertrekken, een eeuwen oude ambacht waarmee je de mooiste kunstwerken kunt maken.
Dus denkt u de naam te weten die het hopje moet gaan krijgen mail deze dan door naar jacco.spil@deoudebakkerij.nl