Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze slachtoffer van een nieuw conflict: door de Koude Oorlog toonde niemand belangstelling voor hen. Niemand identificeerde hen of informeerde hun nabestaanden. Ze raakten langzaam maar zeker in de vergetelheid. Totdat een jonge journalist, Remco Reiding, in 1998 besloot de soldaten te identificeren en hun nabestaanden te zoeken om hen te vertellen dat vader, grootvader, broer op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven ligt.
Reiding (Amersfoort, 1976) werd voor zijn opsporingswerk geridderd en onderscheiden. Zijn enerverende zoektocht heeft hij beschreven in een boek: Kind van het Ereveld. In de woorden van Adriaan van Dis is zijn verhaal ‘een toonbeeld van empathie, doorzettingsvermogen en voorbeeldige journalistiek, maar vooral ook een daad van rechtvaardigheid’. Hoe verliep deze enorme internationale zoektocht en wat betekent dit voor Reiding en voor de door hem opgerichte Stichting Sovjet Ereveld, die de nagedachtenis aan de soldaten levend probeert te houden? Hij vertelt erover op 28 april in Oorlogsmuseum Medemblik.
Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.