AARTSWOUD – Bij het project N239 (Nieuwe Niedorp – Lambertschaag) vervangt de provincie Noord-Holland de kruising ter hoogte van de Westfriesedijk (N239) met de Zuiderzeestraat door een rotonde. Vanwege de geplande werkzaamheden en de hoge archeologische verwachtingen hier doet Archeologie West-Friesland onderzoek in de week van 30 mei.
Uitnodiging Open Dijk 1 juni
U bent van harte uitgenodigd om het archeologisch onderzoek te bekijken op woensdag 1 juni. De opgraving wordt dan opengesteld voor publiek en de archeologen geven uitleg over de resten. Dit gebeurt tussen 16:00 en 17:00 uur en ‘s avonds tussen 19:00 en 20:00 uur.
Komt u met de auto of de fiets? Parkeren kan alleen op de Koggenrandweg, net ten noorden van de Westfriesedijk.
In deze laatste fase van het onderzoek maakt Archeologie West-Friesland een doorsnede van de Westfriese Omringdijk die net ten noorden van de kruising ligt. Deze dijk is hier aangelegd in 1335. Voor die tijd lag de zeedijk veel verder naar het noorden. Doordat de zeespiegel steeg en de waterwolf tijdens stormen steeds delen van die dijk en het voorland afknabbelde, werd besloten tot ‘De Grote Inlaag’ waar bij circa 2000 ha land werd buitengedijkt. Door deze inlaag kwamen meerdere dorpen, waaronder Gawijzend, buitendijks te liggen en moesten de inwoners hun heil elders zoeken.
Strijd tegen de zee
Tijdens de Open Dijk hopen archeologen de kern van de dijk te kunnen laten zien. En alle verschillende bouw- en reparatiefasen die het lichaam heeft moeten doorstaan in de strijd tegen de oprukkende zee. Zo werd met het verdwijnen van het voorland in de 15de en 16de eeuw een wierriem aan de zeezijde gebouwd. Deze maakte in de 18de eeuw door de paalwormwormcrisis die al het hout wegvrat weer plaats voor een beschermende steenglooiing. Naast resten van de dijk is er ook nog steeds hoop dat er funderingen van de oude kerk van Aartswoud tevoorschijn komen, maar dat blijft giswerk.
Eerder onderzoek
Tijdens het onderzoek en de opgraving van september en oktober 2021 rond de kruising zijn resten gevonden die waarschijnlijk afkomstig zijn van een herberg die hier al stond vanaf de Middeleeuwen. Op een terp omgeven door een brede sloot stond een houten herberg waar reizigers logeerden, maar waar ook de directe omwonenden hun jaarlijkse feesten vierden. Uit de sloot komen diverse bijzondere vondsten die dateren rond 1400, zoals een insigne (speld) van een blaasbalg met een copulerend stel en een deel van een reisaltaar waar mogelijk de lijkwade van Turijn op staat afgebeeld. Deze zijn uitgebreid in het nieuws geweest.
Contact en meer informatie
Heeft u vragen over de Open Dijk? Neem dan contact op met Sander Gerritsen van Archeologie West-Friesland via 06-29310311 of s.gerritsen@hoorn.nl.