MEDEMBLIK – Dat is wat de Stichting ElemenTree aan de gemeente Medemblik vraagt, een Anne Frankboom om iedereen blijvend aan de verschrikkelijke gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats hebben gevonden.
Anne Frank
In haar wereldberoemde dagboek ‘Het Achterhuis’ schrijft Anne een aantal keren over haar uitzicht op een witte paardenkastanje. Het was haar enige contact met de natuur. Op 13 mei 1944 schrijft ze over de boom: ‘Gisteren was vader jarig, vader en moeder waren 19 jaar getrouwd, het was geen werksterdag en de zon scheen zoals ze in 1944 nog niet geschenen had. Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.’
Anne stierf voor het einde van de oorlog in Bergen-Belsen. De kastanjeboom in de tuin van het pand aan de Prinsengracht waarop ze uitkeek overleefde de oorlog, maar werd in 2020 door een zomerstorm geveld. Stekjes, kastanjes en zaailingen van de boom – die na de oorlog al snel de Anne Frankboom werd genoemd – zijn door vrijwilligers van de stichtingen Elementree en Wereldboom veiliggesteld.
Veel gemeenten plantten al een Anne Frank herdenkingsboom: Noordwijk, Den Haag,Rotterdam, Aalten en het Duitse Bocholt hebben bomen besteld. Ook internationaal is er belangstelling. Er staan Anne Frankbomen in België, Frankrijk, Groot Brittannië, Italië en op Corsica. Een aantal jaren geleden is een exemplaar geplant in de tuin van het Witte Huis in Washington.
Een aantal gemeenten plantte in de afgelopen jaren een nazaat van de Anne Frankboom als herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. De boom speelt vaak een rol bij herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei en wordt gebruikt bij de voorlichting aan scholieren. Directe nazaten van de Anne Frankboom, de paardenkastanje waarover Anne in haar dagboek schrijft, zijn beschikbaar door inspanningen van de stichtingen Elementree en Wereldboom.