HAUWERT – Sinds 1 januari van dit jaar is de Omgevingswet vervangen door de Omgevingsvisie. In de nieuwe Omgevingsvisie zijn diverse sectorale visies samengebracht tot één integraal verhaal over de leefomgeving in de gemeente Medemblik
De diverse dorpsraden en de stadsraad Medemblik zijn in oktober 2023 door de gemeente Medemblik uitgenodigd en aangeschoven bij de reflectiegroep om input te geven aan het vormgeven van de Omgevingsvisie. Op 3 juli van dit jaar volgde er nog een bijeenkomst met de reflectiegroep.
De dorpsraden en de stadsraad Medemblik vertegenwoordigen de kernen en iedere kern in de gemeente Medemblik heeft een eigen kernvisie. ‘Maar,’ zegt de dorpsraad Hauwert in een reactie, ‘wij constateren elke keer dat de punten uit onze kernvisie niet of niet geheel zijn terug te vinden in de nieuwe Omgevingsvisie en ook constateren wij dat tijdens de laatste bijeenkomst door andere dorpsraden essentiële ontwikkelingen niet zijn opgenomen in de omgevingsvisie“
Volgens de dorpsraad Hauwert zijn de pijlers die de gemeente Medemblik heeft bepaald en beschreven zijn in het kader van de Omgevingsvisie vooral gericht te zijn om de leefbaarheid en ontwikkeling van grote dorpskernen en niet voor de leefbaarheid van de kleinere dorpskernen zoals Hauwert.
De dorpsraad zegt hierover: “Participatie betekent dat burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties invloed uitoefenen op plannen en besluiten van de gemeente. Participatie en beleid vormen begint met luisteren. Met goede participatie creëer je draagvlak. Tijdens laatste bijeenkomst met de reflectiegroep ging het vooral over besluiten over de belangrijkste besluiten die al zijn genomen. Deze komen veelal niet overeen met de punten die verschillende dorpsraden, waaronder wijzelf, hebben aangegeven in oktober 2023. Tijdens de laatste bijeenkomst hebben we onze kritische blik geworpen op het ontwerp, adviezen meegegeven en gevraagd om een terugkoppeling.“
Ontevreden
De dorpsraad Hauwert is ontevreden over hoe de participatie wordt vormgegeven en hoe zij als dorpsraad wordt meegenomen in het hele traject. “Hierdoor kunnen wij onvoldoende toetsen of de belangen van ons dorp worden meegenomen in de plannen. Daarnaast is het teleurstellend dat we na de laatste bijeenkomst geen terugkoppeling hebben gekregen. Hierdoor kunnen we onze gemeenschap onvoldoende betrekken. Zij kunnen namelijk weer input geven voor ons richting de reflectiegroep. Deze kans blijft nu onbenut, terwijl besluitvorming wel plaatsvindt binnen de werkgroep die werkt aan de omgevingsvisie.”
De dorpsraad Hauwert wil het liefst op korte termijn in gesprek met het college om deze plooien glad te strijken.
De Omgevingswet is niet vervangen maar is er nog steeds. De Wet ruimtelijke ordening (en nog een hele serie wetten) is vervangen door de Omgevingswet. In die nieuwe wet staat als één van de zaken die een gemeente maakt de “omgevingsvisie” genoemd. Dat heette onder de oude wetten een structuurvisie. Onder de nieuwe wet moet dat dus nieuw worden opgezet onder de naam omgevingsvisie.