De Enigma ontcijferen in het Oorlogsmuseum Medemblik

MEDEMBLIK – Oorlogsmuseum Medemblik organiseert op vrijdag 20 december een fascinerende lezing over ULTRA en de Enigma-code. Spreker Hans Walrecht neemt het publiek en vertelt over de beslissende rol die ULTRA speelde bij het beëindigen van de oorlog.

“ULTRA” was de codenaam voor de enorme Britse inspanning om de Duitse gecodeerde Enigma-berichten te kraken. Deze missie was zo geheim dat ‘Top Secret’ de lading niet dekte; het werd bestempeld als “Ultra Secret.” Duitse militaire berichten werden versleuteld per radio verstuurd. Iedereen kon ze dus ontvangen, zo ook de Britse luisterdienst “Y-Service,” bestaande uit 8.000 mensen. Vanaf juni 1940 konden de Britten met steeds meer succes de Duitse berichten ontcijferen en dat terwijl de Duitsers er vanuit gingen dat het niet mogelijk was. Geallieerde generaals kregen zo een heel goed overzicht van wat de Duitsers van plan waren.

Tekst gaat verder onder de foto

Hans Walrecht begint de lezing met een korte geschiedenis van ‘geheimtaal’ en het ontcijferen daarvan. Met behulp van een simulator demonstreert hij hoe het Enigma-apparaat werkt. Hoewel dit ‘kastje’ in de jaren 1920 zelfs te koop was voor bedrijven, bleek het een handig hulpmiddel voor de Duitse troepen. Het geniale van Ultra zat in het ontcijferen van de boodschappen. In totaal waren er 10.000 mensen mee bezig in het Britse Bletchley Park en ook in allerlei afgelegen landhuizen. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal wordt het duidelijk hoe slim de Britten de Duitse Enigma berichten konden ontcijferen en wat ze daarvoor gebruikten. Dit is ook het verhaal van Alan Turing en zijn machines om de dagelijkse instellingen van het berichten verkeer te achterhalen.





















De informatie die ULTRA verzamelde, bood geallieerde generaals een inzicht in de Duitse strategie en plannen, wat waarschijnlijk de oorlog met een paar jaar heeft verkort! Deze lezing is een unieke kans om meer te leren over een van de grootste spionagesuccessen van de oorlog en de technologieën die daarbij werden ingezet.

cVooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Je kunt kiezen voor een 1, 2 óf 3 gangen buffet. Als je bij het online reserveren het ‘interesse-vinkje’ aanklikt, dan wordt er 1 week vooraf contact met je opgenomen om je keuze voor de gangen en eventuele dieetwensen af te stemmen.

  • Tickets boeken: www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’
  • Datum: vrijdag 20 december 2024
  • Avondeten: 18:30 (alleen op inschrijving)
  • Inloop: 19:15
  • Start lezing: 20:00
  • (Een lezing bestaat duurt 45 min. met een pauze van 20 min.)
  • Kosten ticket: €10 per persoon (Museumkaart = gratis)
  • (opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
  • Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik
Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

Reageer op dit bericht