Het is alweer ruim 5 jaar geleden dat er een voorlichtingsavond voor geïnteresseerden in een woning in en voor omwonenden van Bloesemgaerde-Noord georganiseerd werd. Tijdens die avond werden de plannen gepresenteerd en mochten de bezoekers van deze voorlichtingsavond hierop reageren. Hierbij waren de omwonenden om diverse redenen (teveel woningen, de ligging van de woningen in de wijk, de breedte van een sloot en de afstand tot een paardenbak) ongelukkig met het plan en pleitten de jongeren voor meer starters-/goedkope koopwoningen. Naar aanleiding hiervan werd een participatietraject opgezet waarbij de omwonenden, de geïnteresseerden in een woning, wethouder van Langen en de verantwoordelijk projectleider betrokken waren. Eigenlijk was het een schoolvoorbeeld van hoe participatie eruit zou moeten zien en kwam er een plan uit dat op een breed draagvlak kon rekenen. Het was hierbij opvallend dat een schets van een van de omwonenden de basis voor het uiteindelijke plan vormde. Het plan werd verder uitgewerkt en op 19-12-2019, d.m.v. een raadsvoorstel, aan de gemeenteraad voorgelegd. Het raadsvoorstel werd zonder stemming aangenomen en daarin werden de volgende kaders vastgelegd:
- Ca. 25% sociale huur (ca. 13 woningen)
- 25% goedkope koop (ca. 13 woningen)
- 50% middeldure en dure koop. (ca. 25 woningen).
In de 2e helft van 2024 sijpelden er berichten door dat de verantwoordelijk wethouder van de door de raad vastgestelde kaders wilde afwijken en naar aanleiding hiervan heb ik het college expliciet gevraagd of zij inderdaad van plan was om van het onherroepelijk vastgestelde bestemmingsplan af te wijken en of het college voornemens was om het resultaat van het eerder zorgvuldig uitgevoerde participatietraject terzijde te schuiven. Verder stelde ik de vraag of er dan nog wel sprake van een betrouwbare overheid zou zijn.
De eerste 2 vragen werden door het college met een duidelijk “nee” beantwoord en ik was hierdoor gerustgesteld en stuurde de antwoorden op mijn raadsvragen ook aan een afgevaardigde van de dorpsraad Wognum door.
Groot was dan ook mijn verbazing en frustratie dat de wethouder vervolgens naar buiten bracht dat hij een deal met de Woonschakel gesloten heeft voor 22 sociale huurwoningen (waarvan 14 sociale en 8 middeldure huur). Naast de 22 sociale huurwoningen zouden er 7 betaalbare woningen (ruim onder de 4 ton) en 21 vrijesectorwoningen gerealiseerd moeten worden. De 12 à 13 goedkope koopwoningen zijn helemaal uit het plan verdwenen en er worden, zonder dat daar in het raadsvoorstel opdracht toe gegeven is, ineens 8 middeldure huurwoningen opgevoerd.
Naar aanleiding hiervan vraag ik mij af waarom raadsleden veel tijd en energie in raadsvoorstellen steken als de verantwoordelijk wethouder deze, zonder enig vooroverleg met de raad, naast zich neer kan leggen. De vraag is in deze gerechtvaardigd of hier sprake is van (on)betrouwbaar bestuur. De beantwoording van deze vraag laat ik graag aan u over maar het is duidelijk dat ik voor de raadsvergadering van 23-01-2025 een interpellatiedebat heb aangevraagd om de wethouder ter verantwoording te roepen en ernaar te streven dat de door de raad opgestelde kaders en het bestemmingsplan alsnog nageleefd worden.
Tom Beerepoot (VVD) – tom.beerepoot@raadmedemblik.nl