MEDEMBLIK – Huiselijk geweld, het is een term voor allerlei ellende die zich achter de voordeur afspeelt, ook tegen vrouwen. Denk aan (ex-)partnergeweld, seksueel geweld, stalking of zelfs Femicide (moord). Inmiddels weten we dat iedere 8 tot 10 dagen landelijk een vrouw wordt vermoord binnen de relationele sfeer. Dit is achter de deur maar ook bij Medemblik staat dit vreselijke feit misschien morgen VOOR de deur. Deze koelbloedige en wrede moorden zijn zelden het begin, daar gaat een hoop leed aan vooraf. Leed waarvoor de alarmbellen vaak al eerder moesten afgaan, maar waar te vaak nog wordt gezwegen, weggekeken of niet geloofd door onkunde of kennis.
Niet alleen CU Medemblik vraagt hier aandacht voor maar er is sinds juli ook een landelijke aanpak gepresenteerd. Een hoopgevend plan wat voortbouwt op het plan Huiselijk Geweld met extra aandacht voor Femicide en voor de versterking van de ketenaanpak. Het moet voor slachtoffers van Femicide gemakkelijker worden om aan de bel te trekken voor hulp en voorkomen dat zij keer op keer hetzelfde pijnlijke verhaal moeten doen. Femicide raakt namelijk vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Het maakt niet uit welke culturele, religieuze of economische achtergrond ze hebben. Er is vaak sprake van ongelijkheid, dwang en controle, meestal door een bekende.
In Medemblik is ook met het beleidsplan Huiselijk Geweld een goed begin gemaakt. Maar CU gaat verder. We zetten in op een centraal punt van melden, versterken van de keten maar ook op specifieke trainingen van de hulpverleners om dit te herkennen. We zetten de schouders eronder en brengen het regionaal. Want die integrale aanpak is van belang, van levensbelang.
CU en HvM vragen bij de begroting hier middelen voor.
Silva Visser, ChristenUnie Medemblik.