Bijna aangereden, twee keer binnen twee minuten. Eentje nam met veel te hoge snelheid een veel te ruime bocht. De ander bleef ook niet op zijn weghelft en kwam in volle vaart recht op me af.
Je zou bijna denken dat rijbewijzen tegenwoordig weggeven worden bij een pakje boter. Maar dat is niet zo. Dat weet ik want mijn kinderen waren tot voor kort volop bezig met theorie- en rijlessen en die lessen waren nog best lastig. Dus hoe komt het dan, dat ik op een zaterdag bijna twee keer binnen twee minuten van de weg af wordt gereden? Het waren jonge bestuurders, dat zag ik nog net in die flits van het voorbijgaan.
Wat zit daar dan achter? Zijn ze afgeleid? Dat weet ik bijna zeker. Waardoor? Telefoon of nog erger, iets ‘in de bloedbaan’? Het blijft zorgwekkend; drugs- en alcoholgebruik in het verkeer. Zelf denk je dat je onder enige invloed beter functioneert maar het tegendeel is waar. Alleen dat merk je niet. Totdat het misgaat.
Alleen al deze week zijn er vijf zaken zijn tegen automobilisten die reden onder invloed van drugs of alcohol. Vijf in een week…. het zal je kind maar zijn. En helemaal als zij iemand anders door hun gebruik betrekken bij een ongeluk.
Er zijn allerlei landelijke campagnes om mensen bewust te maken van de risico’s, zoals Rij Drugsvrij en de Bob-campagne. Daarbij zijn 16 gemeenten in Noord-Holland-Noord sinds 2013 bezig om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen en voorkomen met ‘In control of alcohol en drugs’. Onze gemeente is in 2015 gestart met een lokaal preventieplan: ‘Medemblik in control of Drugs- en alcohol’. Uit de Leefstijlmonitor van 2023 (met cijfers van CBS en RIVM) bleek echter dat het juist de jongvolwassenen zijn die zwaar drinken. Alle inzet ten spijt.
Als CDA geven we echter niet op. We hebben ervoor gezorgd dat vanaf dit jaar jongeren tussen de 16 en 23 jaar, hun rijbewijs gratis kunnen ophalen als zij succesvol de cursus alcohol en verkeer gevolgd hebben. Wat ons betreft zou zo’n cursus vast onderdeel moeten zijn van het theorie-examen maar daar gaan wij niet over. Deze cursus promoten kan wel. We hopen hiermee jaarlijks zo’n 300 jongeren per jaar bewuster te maken van de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer en handvatten te geven om gebruik te voorkomen.
Je doet als raadslid wat je kan, het is uiteindelijk de jongere zelf die de keuze maakt. Ik hoop dat de wens om het felbegeerde roze kaartje te krijgen, stimuleert om de cursus te volgen. Hoe meer je weet, hoe groter de kans dat je de veilige keuze maakt.
Claudia Selders-Kroezen
plv frvz CDA Medemblik