MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik is een inhaalslag aan het maken wat de verhuur van woningen aan arbeidsmigranten betreft. Arbeidsmigranten mogen sinds een jaar niet meer in woningen wonen die door uitzendbureaus zijn aangekocht of gehuurd van de eigenaren van deze woningen om ze weer tegen soms extreem hoge huurprijzen te verhuren aan arbeidsmigranten.
Lees ook: Medemblik gaat dit jaar nog 200 woningen op illegale verhuur controleren
Het CDA wil o.a. verbeterde informatievoorziening richting de arbeidsmigranten en een betere en vooral goede en veilige woon- en leefomgeving voor deze groep. Maar ook moet volgens het CDA de huisvesting van arbeidsmigranten zoveel mogelijk buiten de kernen worden gerealiseerd.
Saskia Schouten-Spijkerman (CDA): ‘Het CDA wil ook het liefst het aantal huisvestingsplekken bij agrarische bedrijven verhogen, hier zijn wij al langer voorstander van, maar het CDA zal zich wel aan de afspraken in het coalitieakkoord houden en ook vinden wij dat h et van groot belang is dat dit dossier regionaal op elkaar wordt afgestemd. Andere gemeenten dienen ook hun verantwoordelijkheid te nemen.‘
Zoals verwacht stemde het CDA voor het raadsvoorstel.
Nee, niet pas sinds een jaar. Het is al sinds oktober 2021 niet meer toegestaan. De vorige raad en college hebben dat toen besloten en de VVD heeft daar ook uitdrukkelijk voor gestemd: de gemeente geeft géén medewerking meer aan het omzetten van woningen in een pension. (Deze vorm van bewonen is namelijk geen echt “wonen”, de gemeente moest daar eerst vergunning voor geven, pas dan mocht het). Dat doet de gemeente dus niet meer: vraagt een bedrijf/uitzendbureau / particuliere verhuurder dit aan, dan is het antwoord: nee. De bestaande gevallen uit het verleden waar die vergunningen voor woningen in de kernen wel waren verleend en waar geen maximale termijn aan verbonden was, dat zijn verkregen rechten. Maar nieuwe komen er niet meer bij.
Wel zijn er heel wat gevallen waarin nooit een vergunning is gevraagd en dit stiekem toch werd gedaan. Vaak wisten mensen ook niet dat dit niet zomaar mocht. Die panden zijn illegaal in gebruik en dáár zit de gemeente nu achteraan met de controles. Die bewoning moet dan beëindigd worden, want vergunning geven, dat gebeurt dus niet meer. Op die manier komen deze woningen dan terug op de markt.
Het voorstel waar de raad en ook het CDA volgens het bericht voor stemde, verandert trouwens niets, dit was alleen een evaluatie van het beleid tot nu toe. Het college gaat nu uitgangspunten uitwerken voor de verdere aanpak en de raad gaat zich daar aan de voorkant mee bemoeien. En er worden zoals bekend twee locaties ontwikkeld voor een geconcentreerde huisvesting van deze mensen, max 300 per locatie.