Bitterzoete Wisselbrieven in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens de Gouden Nacht

MEDEMBLIK – Op zaterdag 2 november kunt u tijdens de Gouden Nacht de voorstelling “Bitterzoete Wisselbrieven” bijwonen. Zoete broodjes bakken, daar heb je suiker voor nodig. Maar daar kleeft een donkere geschiedenis aan die duidelijk wordt aan de hand van een wisselbrief.

Met zo’n brief werden tot slaaf gemaakten in 1863 vrijgekocht. De Nederlandse overheid betaalde daarvoor 300 gulden per slaafgemaakte aan de suikerplantage-eigenaren, maar de tot slaaf gemaakten moesten nog 10 jaar voor niets op de plantages blijven werken.

Op zaterdagavond 2 november 2024 vindt de Gouden Nacht plaats in Gemeente Medemblik, een avond vol voorstellingen. Dit jaar staat het thema Vrijheid centraal. Tijdens de Gouden Nacht beleef je theater, muziek en verhalen op diverse locaties door de hele gemeente.

  • Regie: Janna de Lathouder, Spelers: Helen Albers (verteller) en Mariandoro (muzikante)
  • Zaterdag 2 november 2024
  • Toegang gratis-reserveren verplicht
  • Voorstellingen: 19.30 – 20.30 – 21.30 uur, Duur: 20 minuten
    Locatie: Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik

Meld je nu aan en ga voor het uitgebreide programma en meer informatie naar de website:





















Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

2 gedachten over “Bitterzoete Wisselbrieven in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens de Gouden Nacht

  1. Helaas staat hier ten onrechte dat middels de wisselbrief de slaafgemaakten werden vrijgekocht. De wisselbrief is de kwitantie die de plantage–eigenaar (en dus slavenhouder) kreeg nadat hij een vergoeding per slaaf had gekregen van de Nederlandse staat vanwege de afschaffing van de slavernij. De slaaf kreeg dus niks en moest zelfs nog 10 jaar gratis werken voor diezelfde plantage-eigenaar. De slaafhouder kreeg dus miljoenen, de slaaf 10 jaar extra dwangarbeid.

Reacties zijn gesloten.