WEST-FRIESLAND – In de Regionale Detailhandelsvisie West-Friesland worden strenge eisen gesteld aan boerderijwinkels om zo te voorkomen dat zij een te grote concurrentiepositie krijgen ten opzichte van de lokale detailhandel. Volgens Bio-NH zullen deze regels onvermijdelijk tot gevolg hebben dat vele boerderijwinkels in financiële en praktische problemen zullen raken en naar verwachting zelfs moeten sluiten.
Lees ook: Toekomst Boerderijwinkels in gevaar door de nieuwe detailhandelvisie
Bio-NH wijst naar de Voedselvisie 2020-2030 van de provincie Noord-Holland waarin staat dat het realiseren van een korte voedselketen en gezonde verdienmodellen voor agrarische ondernemers belangrijk zijn. Het doel van de provincie is volgens Bio-NH om 25% uit de regio te consumeren in 2030, zo wil de provincie voedselkilometers inperken en de lokale economische ontwikkeling en samenwerking verstevigen.
Boerderijwinkels voldoen aan deze doelen van de Voedselvisie en spelen een cruciale rol in die korte voedselketen. Ze minimaliseren het aantal voedselkilometers en versterken de sociale relaties tussen verschillende lokale ondernemers en consumenten. Bovendien maken ze inwoners bewust en betrokken bij hun regionale voedsel, zoals ook door de regio zelf in de Detailhandelsvisie wordt erkend en in haar eigen onderzoek naar voren komt.
Uit dit onderzoek komt naar voren dat boerderijwinkels steeds meer bepalend voor de beleving van toeristen zijn, ze spelen in op begrip tussen en waardering voor boer en burger en passen in voorkeuren van een deel van de consumenten om voedselkilometers te reduceren en lokaal te eten.
lees ook: Motie Hart voor Medemblik moet toekomst Boerderijwinkels veilig stellen
Vele maatschappelijk en persoonlijke uitdagingen voor agrariërs
Bio-NH wijst op de vele maatschappelijke en persoonlijke uitdagingen waar agrariërs mee te maken hebben vanwege de stikstofproblematiek, de bodem- en waterkwaliteit en rondom de bedrijfsopvolging. Maar ook het vinden van geschikt personeel en naar het toewerken naar een een duurzaam bedrijfsmodel zorgt voor stress bij de agrariërs.
Enkel nog eigen geteelde producten
Bio-NH zegt hierover: “Agrariërs werken daarin met de seizoenen en in samenwerking met elkaar om jaarrond een breed en divers aanbod te kunnen garanderen. Een maximum van 10% aan niet-bedrijfseigen producten in het assortiment strookt niet met deze praktijk en is dan ook onhaalbaar voor vrijwel iedere boerderijwinkel.“
Bio-NH vreest tevens dat agrarische ondernemers te maken krijgen met oneerlijke concurrentie als de betreffende gemeenten dit beleid uit de Detailhandelsvisie op verschillende manieren gaan implementeren. Dat zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat een ondernemer in gemeente Medemblik zich geconfronteerd weet met andere regels rondom boerderijwinkels dan een ondernemer in gemeente Enkhuizen.
Lees ook: Motie Hart voor Medemblik over de boerderijwinkels in aangepaste vorm aangenomen (video)
“Gemeenten, en niet de regio, zijn immers het bevoegd gezag omtrent het Detailhandelsbeleid, maar toetsen hun beleid aan de Regionale Detailhandelsvisie,” aldus Bio-NH.
Bio-NH wil daarom dan ook dat uit de Regionale Detailhandelsvisie West-Friesland een negental regels gaan worden ingetrokken of in ieder geval niet in beleid tot uitvoering worden gebracht door alle zeven aangesloten gemeenten.