Bezwaarprocedures zorgde voor 2 jaar vertraging ontwikkeling Bloesemgaerde-Noord Wognum

  • Bezwaren omwonenden zorgen voor vertraging
  • Geen aanpassing woningen
  • Binnenkort grond op de markt
  • Woonschakel bouwt sociale huurwoningen

WOGNUM – Dat blijkt uit een reactie van de gemeente Medemblik op vragen van Tom Beerepoot (VVD). Beerepoot vroeg aan de gemeente Medemblik hoe het kan dat de ontwikkeling van Bloesemgaerde-Noord 3 jaar vertraging heeft opgelopen, wat weer leidde tot grote onrust en ontevredenheid onder omwonenden en woningzoekenden in Wognum.

Volgens de gemeente Medemblik is de vertraging ontstaan door door verschillende oorzaken, maar de voornaamste is wel een procedure die door verschillende omwonenden is aangespannen bij de Raad van State. Het bestemmingsplan die in 2022 werd vastgesteld is daardoor pas in 2024 onherroepelijk geworden, waardoor er gedurende twee jaar weinig werkzaamheden zijn verricht omdat eerst een uitspraak van de Raad van State moest worden afgewacht.

Op de vraag of Medemblik voornemens is om af te wijken van het bestemmingsplan wat het aantal en onderverdeelde woningen op Bloesemgaerde-Noord zegt Medemblik dat zij dit niet van plan is om te doen, omdat anders het hele bestemmingsplan weer moet worden aangepast met alle vertragingen van dien.





















Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

7 gedachten over “Bezwaarprocedures zorgde voor 2 jaar vertraging ontwikkeling Bloesemgaerde-Noord Wognum

  1. Gefeliciteerd woningzoekenden in Wognum e.o. Maar: zo lang doet zo’n plan erover door allerlei procedures. En dat niet alleen hier maar overal in Nederland. Het plan, dat al liep onder het vorige college, komt nu dus eindelijk uit het ei dankzij een beslissing van de Raad van State. Nu kan straks de grond verkocht worden onder de kopers en dan kunnen de werkzaamheden starten. En dat geldt voor nog een stuk of wat woningbouwprojecten die binnenkort zichtbaar uit de grond gaan komen in gemeente Medemblik. Ook daar lange duur vanwege bezwaren, of door andere oorzaken (stikstof, spuitzones, provinciale bemoeienis). Molenblik bijvoorbeeld.
    Ook vanuit die vorige periode willen we er nog een heleboel bij (die teller staat nu op 1650). Maar hangt die hetzelfde boven het hoofd?
    Het zou van goed burgerschap getuigen als mensen of organisaties zich wat zouden beperken om van al die wettelijke mogelijkheden gebruik te maken. De grote woningnood is nu nr 1. En gemeente en ontwikkelaars moeten meteen aan de voorkant transparant bezig zijn, scheelt een boel werk en ergernis achteraf.

  2. Kan je ook vertellen Jan dat in de kern Medemblik 3 jaar snel is? Het Dek-terrein duurde ruim 12 jaar en is nu nog niet af, het plan bij het oude stadhuis duurt nu al net zo lang en er is nog geen duidelijkheid over, het Dtadmanterrein ligt al jaren braak en waar de oude Chinees stond gaat al richting 20 jaar. Dat heeft vooral te maken met slechte politieke keuzes uit het verleden, ook toen de VVD in de coalitie zat ….

    1. Stadtmanterrein is bedrijventerrein daar komen geen huizen en de grond is van een Deen zelf, grond waar de Chinees stond is in particulier bezit en die heeft geen interesse om daar woningen te bouwen. DEK-terrein kwam door de vele bezwaren van omwonenden.

  3. Precies wat Henk zegt. Lange duur DEK-terrein kwam inderdaad door vele bezwaren en ook door de opzet die de gemeente lang geleden, al rond 2012, koos om dit te gaan doen, niet voor herhaling vatbaar. Wel een mooie wijk. Wat Stadtman betreft: VVD heeft zich al ingezet om daar woningbouw te krijgen, evt flexwoningen. Nabijheid bedrijven maakt dat gewone woningbouw tot nu toe niet mogelijk was. Echter we gaan door. De gemeente heeft een stadsplan Medemblik in ontwikkeling dat nieuwe perspectieven biedt (is al een avond over geweest) en waar dit hele gebied in betrokken is. Ook het Stadtman-terrein valt daaronder. De VVD wil in de raad, vooruitlopend daarop, de woningbouwgedachte opnieuw op de agenda zetten.
    Over kop Nieuwstraat MAZ loopt momenteel een rechtszaak, binnenkort uitspraak in hoger beroep.
    Locatie Chinees: klopt wat Henk zegt. De grond in handen van particulier en als deze niet met plannen komt/ kan komen, is een gemeente niet bevoegd om hem iets op te dragen of zo.

    1. Bijna Jan 🙂 bijna goed 🙂 Hoger beroep moet nog gedaan worden, dat zal medio aankomende maand worden, en de Stadtman gronden.. Alle omliggende bedrijven hebben direct al een gezamenlijke statement uitgebracht waarin zij aankondigen dat zodra de plannen openbaar worden gemaakt en er bezwaar kan worden aangetekend zij zo nodig tot aan de Raad van State woningbouw op deze gronden gaan tegenhouden. En daarbij is de grond niet van Medemblik maar van Jos Deen zijn investeringsverhikkel. Er is daar een verhoogde geluidsdruk, geen provincie die dan toestemming voor geeft.

  4. Ja medio november verwachten ze uitspraak hoger beroep gemeente – MAZ, gerechtshof over het opzeggen van het contract door Medemblik.
    Stadtman: door de grote druk op de woningmarkt zal er wel het nodige gaan veranderen in ons land. Ook wat dit betreft. En ja bezwaren kun je altijd verwachten, waar je ook gaat bouwen.
    Klopt dat de grond van Deen is. Maar wacht de ontwikkelingen maar af.

    1. Er is nog helemaal geen datum geprikt voor de zitting bij het Hof in Amsterdam omdat het nog in de papieren fase zit, wel is de zitting van de Raad van State de 15e november. En ik weet dat iemand van de redactie van Medemblik Praat daar lijfellijk bij aanwezig zal zijn.

Reacties zijn gesloten.