Actie tegen illegale bewoning Medemblik werpt zijn vruchten af, al 126 onderzoeken gestart

MEDEMBLIK – In de gemeente Medemblik is het niet langer toegestaan dat arbeidsmigranten worden gehuisvest in woningen die normaal worden bewoond door gezinnen en/of alleenstaanden. Koopwoningen werden de laatste jaren massaal opgekocht door o.a. uitzendbureaus en pandjesbazen om ze daarna tegen zeer hoge huren, huren van 4000 euro per maand is normaal, te verhuren aan o.a. arbeidsmigranten.

Lees ook: Medemblik gaat dit jaar nog 200 woningen op illegale verhuur controleren

Een woning die in handen kwam van een uitzendbureau en/of pandjesbaas werd zo verbouwd dat elke slaapkamer als woonplek kon worden verhuurd aan een huurder. Deze betaalden dan al snel 800 tot 1000 euro per maand.

Om dit een halt toe te roepen besloot de gemeente Medemblik dit niet langer toe te staan en een onderzoek te starten naar woningen waar arbeidsmigranten zouden wonen. Uitzonderingen werden gemaakt voor arbeidsmigrantengezinnen die als gezin in een woning wonen.





















Lees ook: Medemblik start actie tegen illegale verhuur koopwoningen aan arbeidsmigranten

126 onderzoeken, 79 afgerond

In de periode van 1 januari 2024 t/m 10 oktober 2024 heeft een speciaal opgericht team van de gemeente Medemblik 126 woningen onderzocht, hiervan zijn 79 onderzoek afgerond. Hieruit kwam naar voren dat bij 38 onderzoeken er niets aan de hand was en er geen vervolgacties volgen.

Bij 29 onderzoeken bleek de situatie wel af te wijken van de gegevens die bij de gemeente Medemblik bekend zijn. Zo waren op 5 locaties 11 personen ingeschreven waarvan 9 buitenlandse werknemers, deze stonden niet ingeschreven in het BRP, deze werden ter plaatse ingeschreven en deze gegevens zullen worden gedeeld met o.a. de belastingdienst voor eventuele heffingen en verblijfsbelastingen.

Op 1 locatie bleken 3 personen te staan ingeschreven maar er feitelijk niet woonden, het adres werd als postadres gebruikt door deze 3 personen. Medemblik gaat hier een vervolgonderzoek naar instellen. Op 2 andere locaties zijn personen aangetroffen die mogelijk een gezamenlijke huishouding voeren waarbij ook sprake is van een bijstandsuitkering. Deze personen zijn overgedragen aan o.a. WerkSaam voor verder onderzoek

Op 21 locaties moeten handhavingsjuristen beoordelen of de locaties voldoen aan de eisen op de brandveiligheid, strijdig gebruik en rechtmatigheid. Bij 12 locaties bleek er er sprake te zijn van leegstand, deze locaties woont niemand en staan ook zichtbaar leeg en zullen worden toegevoegd aan de leegstandslijst. Bij 12 onderzoeken zijn de bewoners niet thuis aangetroffen en zullen opnieuw worden gecontroleerd. Bij 35 onderzoeken is de situatie nog onbekend, hier zijn nog geen constateringsrapporten ontvangen van de toezichthouders om de situatie te kunnen beoordelen.

Medemblik concludeert verder dat gezien de resultaten dat er in 52% van de onderzoeken een vervolgactie nog noodzakelijk is. Voor het project is in 2024 een bedrag van € 370.000,- uitgetrokken en dit budget gaat niet worden overschreden.

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

Eén gedachte over “Actie tegen illegale bewoning Medemblik werpt zijn vruchten af, al 126 onderzoeken gestart

  1. Ja, voor gezinnen geldt het niet, dan is het gewoon “wonen” zoals iedereen en dat mag je in een woning uiteraard. Ben je geen gezin of alleenstaande, dan wordt het een pensionfunctie en dat mag niet in een woning. (Tenzij de gemeente daarvoor vergunning had gegeven, dat doet Medemblik sinds eind 2021 niet meer. Al onder het vorige college veranderd dus). Daar is die handhaving dus op gebaseerd. Tegelijk kunnen er natuurlijk andere misstanden aan het licht komen zoals gevaarlijke toestanden in het huis, uitbuitingsgevallen of uitkeringsfraude. Of mensen die hier zijn zonder verblijfsvergunning (= van buiten EU). De rijksbelastingdienst is er uiteraard ook in geinteresseerd. De genoemde verblijfsbelasting (oftewel “toeristenbelasting”, ja die is ook hier van toepassing!) is niet iets van de rijkselastingdienst maar van de gemeente zelf. Al heeft Medemblik de heffing daarvan nog steeds niet op orde, maar dat gaat wel gebeuren!

Reacties zijn gesloten.