Dirk en Lars Kuipers: ‘Op de dag der dagen mag je helemaal los gaan’

MEDEMBLIK – De draverij in Medemblik, een jaarlijkse traditie waar menig Medemblikker reikhalzend naar uitkijkt. Een evenement dat staat als een huis en waar veel publiek op afkomt. Harddraverijvereniging Prins Hendrik organiseert deze 182e editie met een mooie en gevarieerd programma met muziek, spanning en fantastisch vuurwerk. Zorg dat je maandag 16 september voor 10.00 uur op de baan staat.

Foto: JH

De geboren en getogen Medemblikker Dirk Kuipers (68) heeft het draverijgevoel aan zijn zoon Lars (34) overgedragen, zelf ook een échte Medemblikker. Ik merk het al bij de oudere jeugd, de spanning stijgt. Nog maar een paar dagen en dan begint de draverij”, glundert Lars. “En ja, eerlijk, tijdens De Dag der Dagen mag je helemaal los. Tenminste zo zien wij Medemblikkers dat.”

Leraar

Dirk heeft een lange tijd de draverij niet kunnen meemaken; met pijn in het hart. “Ik was leraar in Grootebroek. En dan heb je op draverijmaandag geen vrij. Ik had een groot plichtsbesef”, zegt Dirk met een knipoog. “Dan fietste ik langs de Oosterhaven naar school en zag dat ze de baan aan het opbouwen waren. Dat deed wel zeer hoor, maar na school was ik op de baan te vinden.”





















Lars vult zijn vader lachend aan: “Maar ik heb nog nooit een draverij gemist. Op de basisschool waren we altijd al vrij en ondanks dat ik later op het Horizon College in Hoorn zat, was ik er wel bij. Dan meldde ik me ziek. Maar goed, de leraren wisten het wel, want alle leerlingen uit Medemblik hadden zich die dag ziek gemeld. Ja, de draverij wilde ik voor geen goud missen.”

Wethouder

Omdat Dirk in 2010 wethouder van Medemblik werd, was hij weer elke draverij aanwezig. “We hadden dan ‘s ochtends defilé, de ringstekers kwamen op hun koetsen voorbij. Een prachtig gezicht. Vervolgens een kopje koffie in Het Wapen en daarna naar de baan natuurlijk.” 

“Dat was voor de jeugd wel anders”, zegt Lars, “we sliepen uit tot 12.00 uur en vanaf 14.00 uur waren we op de baan te vinden. Al luidde vroeger het gezegde hier in Medemblik: ‘Een echte draver ziet geen paard’. Dat wil zeggen: veel Medemblikkers gingen al vroeg de kroeg in en zagen de hele draverij geen paard lopen. In dat opzicht ben ik dan geen échte draver, want ik ben altijd op de baan te vinden. Ik hou deze dag wel van een gokje wagen.”

Tradities

De horecaondernemers maken ook een deel uit van de draverij, want veel Medemblikkers hebben hun eigen traditie om het evenement te beginnen. Zo komt een vriendengroep altijd om 11.00 uur eieren eten in Het Wapen, een jarenlange traditie die ook dit jaar plaatsvindt. “Ik weet dat vroeger veel Medemblikkers al om 09.00 uur in Brakeboer te vinden waren, om op tijd te kunnen draven”, vertelt Dirk. “Misschien nu nog wel.”

“Voor mij begint de draverij om 10.00 uur”, legt Lars uit. “We beginnen met een stevig ontbijt; broodjes hamburger of knakworst, dat spoelen we weg met bier. Daarna gaan we de baan op tot 17.00 uur. Dat sfeertje is geweldig! Ik vind: ‘Een échte draver proeft zand in zijn bier’. Langs de baan als de paarden met een noodgang voorbij komen en het zand opdraven, dan komt er wat zand in het bier. Soms is het even tanden knarsen, maar dàt voelt als draverij. Dit jaar wordt bij eetcafé Tijdloos om 23.00 uur de Blote Bastenparade gehouden. Ook een traditie die in ere wordt gehouden.”

Gokje wagen 

Geen draverij zonder een gokje bij de totalisator. “Ik ga bijvoorbeeld al jaren met mijn dochter te draven”, zegt Dirk. “En natuurlijk wagen we dan gokje. Met de lijst in mijn hand kijken we wie er kans heeft om te winnen. Ik kijk altijd naar de leeftijd van het paard. De jonkies vergalopperen zich sneller dan een ouder, ervaren paard. Maar ja, de jonkies zijn dan weer sneller. Voor een euro kan je gokken op een paard, maar wij doen altijd de winscore. Dat is dan de winnaar voorspellen van de kortebaan in Medemblik. Natuurlijk blijft het een gok. Ik heb één keer 800 gulden gewonnen en daarna nooit meer wat.”

“Die eerste keer moet voor mij nog komen”, lacht Lars. “Natuurlijk kijk ik naar de gevestigde namen zoals Boko of Holiday en kijk ik van tevoren in de draverijkrant. Maar ik heb nog geen winst behaald in al die jaren.” 

Wie zich wil inlezen om eens te gokken, kan dat doen op www.kortebaanbond.nl. Een paar dagen voor de draverij staat de startlijst op de site.

Sterke verhalen

Tijdens de draverij gaan sinds oudsher wilde, of sterke, verhalen te ronde. “De geruchtenmachine maakte na de draverij overuren”, zegt Dirk. “Dan was het: ‘weet je dat die met die ging’. Voor draverij ging bij veel stelletjes de verkering uit, omdat dan tijdens de draverij iedereen los ging.”

“Ja, dat heb ik ook gehoord”, vult Lars zijn vader aan, “dan kwamen ze met groene knieën terug naar de draverij. Even voor een wip naar de dijk en weer terug. Maar ik denk dat dat nu wel meevalt. Als ik aan vroeger terug denk, dan denk ik aan mijn moeder Marry. Ze belde ‘s middags mijn zussen en mij op om even langs te komen en stopte ons dan ieder 50 euro toe. En dan zei ze: “Niet tegen je vader zeggen, hoor. Een mooie herinnering. En als je te draven ga, doe je dat op zijn paasbest. Ik koop elk jaar nieuwe kleding speciaal voor de draverij. Noem het traditie, dat zit er gewoon in.

Vrijwilligers

Een groot evenement staat of valt met de inzet van vrijwilligers. Lars heeft drie keer de baan opgebouwd. “Om 04.00 in de ochtend de baan opbouwen tot 09.00 uur en om 18.00 uur weer afbouwen. Dat is pittig voor iemand die ook heel erg van draven houdt. Ik heb veel bewondering voor alle vrijwilligers die helpen. Zonder hen is dit grote evenement niet te doen.”

“En”, zegt Dirk, “om alles in goede banen te leiden, heb je ook de hulp van mensen op de baan nodig. Vroeger liepen sommigen nog wel eens over. Dat is niet meer zo. Omdat het beter geregeld is, maar ook vanwege de sociale controle. En omdat het in hier ‘ons kent ons’ is, kan men makkelijker iets zeggen om iets niet te doen.” 

De harddraverij vindt 16 september plaats vanaf 10.00 uur op de Nieuwstraat in Medemblik. Daar bent u toch ook bij?

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

Reageer op dit bericht