Zeven jaar duurde het maar nu heeft Onderdijk haar eigen vlag

ONDERDIJK – Ted Mol (63) uit Onderdijk liep al een hele tijd, zo’n zeven jaar, met het idee om voor zijn dorp een eigen vlag te maken. Samen met de tekenaar Hein Haakman ging hij om de tafel zitten en er is een prachtig resultaat uitgekomen.

De rasechte Onderdijker is regelmatig op de Groote Vliet te vinden met zijn vrouw Ellis en zei vaak tegen haar: “Het zou toch mooi zijn als we een eigen vlag op de boot hebben”. Dat mijmeren werd omgezet in daden. Ellis: “Ted zijn hoofd zit vol met ideeën. Het is net wat erop dat moment uit de hoge hoed wordt getoverd.”

Samenwerking

Een eigen vlag laten drukken is een investering, die je niet zomaar één-twee-drie realiseert. Eerst moesten de plannen nog uitgewerkt worden. “We zijn al heel lang met Hein en Bernadette uit Onderdijk bevriend. Dat hij creatief is, wisten we al, Hein tekende immers de geboortekaartjes van onze dochters Rhea en Stevie en de jaarlijkse ‘kermus’ shirts. Vorige jaar staken we de koppen bij elkaar en gaven we Hein het volste vertrouwen en de vrije hand voor het ontwerp. Onze enige voorwaarde was dat de dijkwerker erop moest komen.”

Kunstenaar Jan van Velzen

Het beeld van de Dijkwerker staat in Onderdijk en is gemaakt door kunstenaar Jan van Velzen. Dit ter nagedachtenis aan hen die de spade moesten steken om de dijk te herstellen, dan wel te verstevigen. Het is onthuld in augustus 1981 en voorzien van een plaquette met de tekst: Met dank aan alle werkers uit het verleden voor hun strijd tegen het water. Ellis: “Ik kom mevrouw Van Velzen vaak vroeg in de ochtend tegen tijdens mijn dagelijkse wandeling over de dijk. Omdat we de Dijkwerker op de vlag wilde zetten, vroeg ik haar of we die mochten gebruiken. Na overleg met haar kinderen vond ze het een heel leuk idee.”

Geel

Onderdijk staat sinds mensenheugenis bekend als Keut. Volgens sommigen een verbastering van kuit, maar Medemblikker Peter Koomen denkt dat het van ‘keutje’, komt, een jong zeugje/biggetje voor de slacht. De nieuwe Onderdijker vlag is geel en dat schijnt de kleur van Onderdijk te zijn, tenslotte is in het tenue van Strandvogels ook de kleur geel verwerkt. “Ted zijn vader zei altijd dat geel een Keuterkleur is, waar dat vandaan komt weten we eigenlijk niet. Hein tekende een schild met een kroon op de vlag. In eerste instantie had hij in het schild bierpullen getekend (daar komt de kleur geel zeker in voor). Natuurlijk was dat even lachen, maar dat vonden we niet gepast. In het huidige ontwerp zijn de leeuwen vervangen door dijkwerkers en in het schild een boer op zijn schuit met bloemkolen, met op de achtergrond de skyline van Onderdijk. Uiteraard met onze Gerardus Majellakerk. Op de vlag de Latijnse tekst licet esse beatus, wat betekent: het is geoorloofd om gelukkig te zijn. “

Vlag

En dan is de vlag klaar… “Wat een trots gevoel kregen we toen de vlaggen binnen kwamen. We kregen kippenvel bij het uitpakken. Met trots hesen we de vlag op 20 mei in de aanwezigheid van de familie Van Velzen en stichting Oud-Onderdijk. Een historisch moment waarbij het Onderdijker volkslied werd gespeeld door Los Onderdikos. Daarna getoost met een neut van Keut en taartjes met de afbeelding van de vlag. Een prachtig moment wat we ons nog lang zullen heugen.”

Bestellen

Ted en Hein kregen geweldige reacties over de mooie Onderdijker vlag, die verkrijgbaar is in een uitvoering voor de boot en de gevel. “We hebben van beiden honderd stuks laten drukken. De voorinschrijving is al begonnen en dat gaat goed. De bootvlag kost 10 euro en de gevelvlag 17,50. Wie ook een vlag wil kan een e-mail sturen naar ellesmol@live.nl.”

Huwelijksjubileum

Een mooie gelegenheid om de Onderdijker vlag op te hangen is op 11 juni. Ted en Ellis zijn dan veertig jaar getrouwd. Hoe leuk is het om Onderdijk geel te zien kleuren met Ted’s eigen vlag?

Loading