Wethouder Jeroen Broeders: ‘Kijken of openbare toiletten havens heropend kunnen worden’

Het openbare toiletgebouw aan de Pekelharinghaven ligt voor de toeristen te ver van de binnenstad

MEDEMBLIK – Wethouder Jeroen Broeders wil gaan onderzoeken wat de kosten zijn om de openbare toiletten in Medemblik weer te heropenen. Broeders zegt de gemeenteraad toe dat hij na het zomerreces met een informatienota richting de gemeenteraad zal gaan komen.

Broeders reageert hiermee op een aangenomen motie die het college oproept om meer openbare toiletten in het stadshart van Medemblik te realiseren. De situatie is nu ronduit slecht te noemen voor mensen met hoge nood en mensen met lichamelijke problemen die regelmatig gebruik moeten maken van een toilet.

Lees ook: Het is maar slecht gesteld met de openbare toiletten in de stad Medemblik, beloofde verbeteringen blijven uit

Doe het dan maar in je broek

Vooral zomers als veel toeristen Medemblik bezoeken is het zoeken naar toiletruimte een probleem. De Maag, Darm en Lever stichting wijst nadrukkelijk op meer openbare toiletten om zo voor mensen met darm- en/of incontinentie problemen genoeg mogelijkheden te bieden om naar een toilet te gaan. Natuurlijk kunnen ze terecht in de horeca, maar deze staan vaak alleen toiletbezoek toe als er een bestelling wordt gedaan. Deze groep mensen rest volgens Silva Visser van de ChristenUnie reageerde in 20211 al door te zeggen dat er maar twee opties zijn, of het in je broek doen of dan toch maar de bosjes opzoeken met de kans op een hoge boete.

In de gemeente Medemblik is het niet bekend waar die locaties zijn. “Althans, nog niet. Wij vragen dan ook jullie aandacht voor dit sociale probleem en zijn op zoek naar bereidheid onder de ondernemers. En wie weet doet deze persoon dan ook nog wel een andere boodschap…”, aldus Silva Visser.

Horeca kan toiletten aanmelden

Zestien maatschappelijke organisaties waaronder Maag Lever Darm Stichting en de Toiletten Alliantie roepen de overheid op om snel meer toiletten te plaatsen om zo met name fietsers, wandelaars en andere toeristen een sanitaire stop te gunnen. Maar ook aan de ondernemers in onze gemeente! Vandaar dat wij dit initiatief van harte onder de aandacht willen brengen van ondernemers in de gemeente Medemblik”, zegt Gerrit van Keulen, dit het initiatief coördineert.

Aanmelden?
U kunt uw bereidheid opgeven bij Gerrit van Keulen, coördinator Gemeentelijke Werkgroep Toegankelijkheid “Medemblik”: per email: gwtmedemblik@gmail.com of telefonisch (op werkdagen van 13-18 uur) – 0228 751 898.

Toiletlocatie zelf aanmelden?

Ben je retailer – eigenaar van een winkel(keten), horecaonderneming, hotel of bedrijf en beschik je over toiletruimte? Via de Hoge Nood-app meld je je toiletruimte aan. De toiletruimte is dan openbaar beschikbaar voor alle Hoge Nood-appgebruikers. Ergens in juli zullen we via de media bekend maken welke bedrijven hieraan hun zeer gewaardeerde medewerking hebben verleend!

1 thought on “Wethouder Jeroen Broeders: ‘Kijken of openbare toiletten havens heropend kunnen worden’

Comments are closed.